La Garrofera de Serra cuina la millor paella de fetge de bou de 2022, i Quatre Cantons de Meliana té el millor dolç amb cacau de collaret

La Garrofera de Serra cuina la millor paella de fetge de bou de 2022, i Quatre Cantons de Meliana té el millor dolç amb cacau de collaret.
Hui s’ha celebrat la III edició del Concurs de Paella de fetge de bou i postres amb cacau del collaret a Meliana, dins del marc de la V Setmana Gastronòmica Menja’t Meliana, en la qual del 21 al 27 de Febrer, es realitzaran menús amb productes de l’horta de Meliana
A mitjan matí de hui dilluns, 21 de Febrer, el jurat especialista format per l’agricultor productor de cacau de collaret Toni Montoliu (Meliana); la pastissera Christina Borchers del Gremi de Confiters de València; el xef Quique Barella (Mistela i Cremaet, València), el crític gastronòmic Pedro Garcia Mocholí i la biòloga divulgadora i directora de la Guia Sustentable, Maria Diago, deliberaven enfront de 9 postres i dolços realitzats amb cacau del collaret.
Toni Montoliu, president del Jurat, ha destacat el gran nivell en les elaboracions dels participants, on es pretenia que aquesta lleguminosa fora protagonista. Com a novetat en aquesta edició, s’ha inclòs a pastisseries i forns com a participants, ja que juguen un important paper en la integració d’aquest ingredient en les elaboracions dolces. Una nova oportunitat per a posar el focus en aquest producte d’horta, de proximitat i de qualitat, que ha estat prop de desaparéixer per la pèrdua d’interés en el seu cultiu.
Quatre Cantons, forn-pastisseria de Meliana, ha resultat el guanyador d’aquesta edició amb unes postres inspirades en els dolços dels nostres avis i els productes de l’horta amb una base de crema lleugera de taronges sobre un bescuit farcit de carabassa amb una creme brulée de cacau i una mouse de cacau amb trossets de taronja i cacau caramel·litzat.
El restarurant Casa Granero, de Serra, ha participat amb unes postres de cacau de collaret en dues textures: gelat i pastís, amb panses al moscatell i amb una ganache de cacau i teula d’aquest, resultant segon classificat.
El tercer classificat ha sigut el restaurant El Mosaic de Meliana, que ha titulat la seua elaboració “València al món”, amb unes postres inspirades en els dolços amb els quals es complimentava a Jaume I com el baklava, la carabassa valenciana integrada en un parfait gelat, i cacaus garrapinyats amb xocolate.
Els guanyadors se’ls ha atorgat un premi de 500€, 200€ i 150€ respectivament i el primer classificat ha rebut un sac de 20kg de cacau de la collita de Toni Montoliu.
El concurs de paella.
Poc passava de les 11h quan els 17 participants han rebut els ingredients de la mà de l’organització per a garantir la igualtat de condicions, els qui prèviament han gaudit d’un esmorzar de família del la mà de El Racó (Meliana), amb el tradicional embotit amb faves, embotit amb col o la samfaina de l’horta amb la tradicional pataqueta, un pa en forma de renyó molt tradicional de l’horta.
El jurat professional, compost per Vicky Sevilla, xef del Restaurant Arrels (Sagunt), recentment reconeguda amb una Estrela Michelín; el xef Eduardo Espejo, de Honoo, Grup Tastem (València) també reconegut amb estrela en el restaurant Kaido (València); David Torres, director general de Desenvolupament Rural; Paco Alonso, periodista gastronòmic; Belén Arias i Sergio Terol, presidenta i vicepresident de l’Acadèmia de la Gastronomia de la Comunitat Valenciana i Javi Gimeno (El Racó, Meliana), promotor del concurs i president del jurat, han catat a cegues les 17 paelles participants, amb el cuiner Adolfo Cuquerella com a xef amfitrió, qui ha presentat i emplatat les paelles per a la seua degustació conservant la imparcialitat.
El jurat s’ha decantat per la paella de Mario Romero, de La Garrofera (Serra) com a guanyadora, que ja havia resultat tercer classificat en l’edició de 2019. Raúl Magraner, del Restaurant Bonaire (El Palmar), ha revalidat el podi amb una segona posició, després de resultar guanyador en 2019; el tercer lloc ha sigut per a Fonda el Molino, de l’asiàtic Binhui Jiang, qui ja va ser finalista en el World Paella Day Cup de 2020. Molts cuiners participaven per segona i tercera vegada, la qual cosa confirma l’interés del sector per recuperar aquesta tradicional paella de l’Horta Nord.
Un esdeveniment en el qual no han faltat mitjans gastronòmics i xefs valencians com Alejandro Platero (Platero Food Studio); Victor Vidal (Llevant, Benissanó) o Rubén Fenollar, que han mostrat el seu suport al concurs.
Representants institucionals com Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València; Marisa Amorós, presidenta de la Mancomunitat del Carraixet; Javier Gonzalez, representant de L’Exquisit Mediterrani (Turisme Comuntiat Valenciana); Mónica Morales, de Cambra de Comerç de València o Alejandro Roda de Mediterrània-Gastrònoma, han assistit i mostrat suport en aquest esdeveniment que ja es posiciona com a cita de referència en el calendari gastronòmic.
Josep Riera, Alcalde de Meliana, ha destacat l’esforç en aquesta edició de Menja’t Meliana per prestigiar els productes de qualitat i proximitat, així com el salt de qualitat del concurs per a posar el focus en la cultura gastronòmica de l’horta.
Abans de l’entrega de premis, des de l’Ajuntament i l’organització del concurs s’ha fet un merescut reconeixement a Amparo Pedrós, de Ca Ceba, perquè a la seua carnisseria ha mantingut sempre la tradició de la paella de fetge de bou oferint com productes el fetge, el cor i la lleterola del bou.