La presència de la Universitat de València a l’Horta a través d’Unisocietat

Albert Ferrer Orts – Universitat de València

Unisocietat és un programa d’estudis dissenyat per a descentralitzar la Universitat de València i fer arribar la formació acadèmica superior al territori, pensant en aquelles persones majors de 30 anys que volen participar de l’excel·lència docent-investigadora dels seus professionals. Així és com va nàixer la idea i com es fa efectiva a hores d’ara en 12 seus de la província de València, 4 d’elles consolidades a l’Horta: Quart de Poblet, Massamagrell, Paterna-La Canyada i Benetússer.

El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de qui depèn també organitza les Universitats Estacionals, que encara han ampliat més el seu radi d’acció en seus d’ altres comarques valencianes on no arriba Unisocietat, creant un sòlid teixit d’aportacions formatives de caràcter monogràfic d’alt nivell adreçades a tota aquella persona curiosa pel món del saber en les seues diverses disciplines.

Tanmateix, aquest ambiciós projecte d’estudis i, alhora, transferència dels coneixements no es pot entendre sense l’estreta col·laboració dels diversos ajuntaments en què es desenrotlla, ja que mercès al seu interès i la seua predisposició per proporcionar el millor per als seus ciutadans tant Unisocietat com les Universitats Estacionals són una gojosa realitat. Com tampoc seria possible, cal remarcar-ho, sense el compromís de la Diputació de València i Caixa Popular, les seues patrocinadores.

Les experiències formatives arrelaren primerencament a Quart de Poblet i Massamagrell els cursos 2013-2014, a Paterna-La Canyada el curs 2015-2016, mentre que a Benetússer ho féu el curs 2016-2017, arribant a tindre les 4 seus més de 200 alumnes cada període lectiu, al remat un nombre d’estudiants adequat al tamany de les aules municipals on es desenvolupa l’acció docent, generalment en dependències de les cases de cultura però no sempre.

I és que Unisocietat (Universitat i Societat) presenta dos models combinats o independents: per una banda, una programació continua al llarg de 3 cursos successius i, per una altra, Unisocietat Plus, pensat per a aquells alumnes que desitgen seguir formant-se després de culminar els anteriors o de nous que s’incorporen. En el cas de les seus de l’Horta, el model que ara s’hi oferta és el Plus, composat per 4 mòduls monogràfics de 24 hores lectives cadascun d’allò més variats (Biologia, Cinema, Dret, Ecologia, Economia, Filosofia, Ètica i Valors, Geografia, Història, Història de l’Art, Llengua i Literatura, Música, Nutrició i Salut, Patrimoni cultural, Psicologia, Química, Sociologia…), a més de l’organització d’entre 8 i 10 conferències temàtiques transversals, a cura d’alguns dels especialistes més reeixits de la Universitat de València.

Unisocietat complementa així la Nau Gran, que, tret d’aquests darrers cursos atípics pels efectes de la pandèmia, sol realitzar-se en els aularis de les facultats. Al remat, una descentralització compatible que apropa, com s’ha esmentat adés, l’acadèmia al territori i els seus habitants. Una mena d’ensenyament superior de qualitat a la porta de casa, podríem dir.

Els estudiants que han confiat en aquest programa de formació continua assisteixen una vegada a la setmana (de matí o vesprada) a classes de 3 hores, amb un descans de 20 minuts al bell mig, disposant d’una conferència mensual d’entre 1 i 2 hores, comptabilitzant un total de 96 hores lectives, més unes 8-16 de conferències, les quals, a més a més, estan obertes al conjunt de la població, encara que no es siga alumne d’Unisocietat.

A pesar de l’estat d’alarma i el (semi)confinament produïts per la COVID-19, Unisocietat –amb la inestimable col·laboració dels respectius ajuntaments, cal recordar-ho- s’ha anat adaptant a les circumstàncies pensant sempre en els seus alumnes, oferint-los puntualment  la formació online quan ha estat menester, però sense renunciar mai a la presencialitat, al capdavall el seu objectiu prioritari, com s’ha demostrat aquest mateix curs en què -en gran mesura- s’ha recuperat certa normalitat perduda.

A punt de culminar el present curs en el mes de juny, els caps d’iniciativa de cada seu i la Unitat de suport del Vicerectorat estan dissenyant el pròxim, 2021-2022, un curs en què, a més, desitgem recuperar la total normalitat i, amb ella, un munt d’activitats paral·leles que sempre han complementat els cursos per a satisfacció de tothom, com ara jornades, trobades, actes lúdics i festius, eixides culturals i gastronòmiques… Tot un repte possible a mesura que avança la vacunació. Val a dir que, en aquest context pandèmic, cap seu ha patit cap brot per les excel·lents mesures de seguretat implementades pels ajuntaments i continuades tant pels alumnes com pels docents. Tota una garantia pel treball ben fet.

Durant juny i juliol començarà la preinscripció per al curs vinent i al setembre s’iniciarà la matrícula per un preu mòdic que ronda els 200 euros, aproximadament, a satisfer en dos terminis. Una nova oportunitat per a seguir aprenent de la mà del planter de professionals contrastats de què disposa la degana de les universitats valencianes que, pel seu caràcter i vocació públics, pretén arribar al territori i a la societat que l’habita.