La producció de residus urbans a l’àrea metropolitana de València s’estabilitza durant l’any 2021

L’àrea metropolitana de València ha generat durant el 2021 un total de 552.220 tones de residus, 26 tones menys que a l’any 2020, quan es va registrar un descens del 4% a causa de la reducció de l’activitat econòmica per les restriccions que va provocar la pandèmia de Covid-19. La caiguda del 2020 va trencar la tendència lleugerament ascendent que es venia registrant des de l’any 2013. Al 2021, any de recuperació de l’activitat econòmica, la quantitat de tones que han entrat a les plantes de valorització de l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) s’ha estabilitzat en unes xifres semblants a les del 2020.

Estes dades corresponen als residus que s’arrepleguen als contenidors d’orgànica (marró) i de resta (gris), ja que els residus reciclables depositats als contenidors groc, blau i verd no els gestiona l’EMTRE. A esta quantitat cal sumar les més de 73.500 tones procedents del COR, el consorci que gestiona els residus de diverses comarques del sud de València. En total, per les plantes de l’EMTRE han passat més de 630.000 tones de residus durant el 2021.

On sí que s’ha notat un increment important és en la quantitat de residus de matèria orgànica selectiva, gràcies a la progressiva implantació del contenidor marró als municipis de l’àrea metropolitana. Al 2021 se n’han arreplegat 34.995 tones, una xifra que contrasta amb les només 2.620 tones que es van comptabilitzar al 2017 quan, tot just, la recollida selectiva acabava d’arrancar. Destaca l’aportació de la ciutat de València, que acaba de completar al 2022 la implantació del contenidor marró a tots els barris, amb 26.418 tones de matèria orgànica recollida de manera separada i que representa un 76% del total. Amb els residus orgànics arreplegats al contenidor marró durant el 2021, s’han produït 3.906 tones de compost d’alta qualitat per a enriquir els nostres camps de cultiu i completar el cicle de l’economia circular.

El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que «estes dades són una mostra de com s’ha incrementat ja el contenidor marró en moltíssims municipis i, per tant, com estem reduint la quantitat de residus que depositem en el contenidor de resta, on només s’han de depositar aquells residus que no són reciclables. També de com està augmentant la separació de residus a les nostres cases». Campillo ha animat tots els veïns i veïnes de l’àrea metropolitana de València «a continuar amb la separació de residus a casa perquè és una de les millors maneres de reduir el nostre impacte sobre el canvi climàtic i sobre el medi ambient i, a més, ens estalvia moltes tones de residus que acabarien sent soterrades a l’abocador de Dos Aigües».

València baixa i Torrent puja

La ciutat de València és, amb diferència, on més residus urbans s’ha arreplegat durant el 2021, amb un total de 267.918 tones. A pesar d’això, són 1.468 tones menys que l’any anterior. També és important la quantitat de residus que es generen al municipi de Torrent, el segon per volum de l’àrea metropolitana. Ací s’han arreplegat 36.616 tones durant el 2021. Però a diferència de València, a Torrent s’ha incrementat la producció de residus en 776 tones sobre el 2020. En tercer lloc se situa Paterna, que ha generat 31.162 tones, amb un increment de 271 tones sobre l’any anterior.

A molta distància pel que fa a la generació de residus urbans es troben municipis com Aldaia, Burjassot, Manises o Mislata, amb quantitats que oscil·len entre les 11.000 i les 12.000 tones de residus arreplegats.