La regidoria de Medi Ambient de Paiporta recull taps per a construir bancs reciclats als centres educatius
La Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat ha instal·lat als huit centres educatius de Paiporta contenidors per a la recollida de taps de plàstic que es convertiran en bancs reciclats que s’instal·laran als propis centres. Aquesta iniciativa es presenta com un repte per a l’alumnat, amb la finalitat de posar en valor la importància del reciclatge i l’economia circular.
Normalment, el reciclatge del plàstic i d’altres matèries com el paper, el cartró o el vidre no s’observa en tota la seua extensió. Amb aquest projecte impulsat per l’Ajuntament de Paiporta sí que es podrà veure in situ com els materials que, aparentment, ja no tenen utilitat, poden viure una segona vida, a més, amb un element del qual totes i tots poden disfrutar al propi centre educatiu.
Aquest repte d’educació ambiental té com a objectius motivar a l’alumnat sobre la problemàtica ambiental associada al consum i la generació de residus, sensibilitzar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar i motivar una participació activa de la comunitat escolar i generar un sentit de responsabilitat per a trobar solucions.
Les últimes estadístiques disponibles indiquen que a Espanya es reciclen cada any 616.000 tones de residus plàstics, xifra que augmenta de manera constant i que multiplica per 10 la quantitat reciclada d’aquests residus de l’any 2000. Cada habitant del país recicla a l’any 13,2 quilos de plàstics. La iniciativa de la Regidoria de Medi Ambient pretén contribuir a aquesta tendència.
El model d’economia circular intenta crear valor fent més llarga la vida útil dels productes i traslladant els residus del final de la cadena de producció al principi. Així es millora notablement l’eficiència de cada producte, en aquest cas, el plàstic, ja que es fa servir més d’una vegada: primer com a tap i, després, com a banc a les zones d’esplai de les escoles i instituts.