La Unió de Llauradors: «La Llei de l’Horta és bona per a fer rendible el treball del llaurador professional»

LA UNIÓ de Llauradors considera que la Llei de l’Horta, aprovada hui per les Corts Valencianes, és un bon punt de partida per a garantir una activitat agrària professional i rendible amb llauradors i conté la major part de les aportacions efectuades per aquesta Organització Professional Agrària des que el projecte de llei va entrar en la càmera autonòmica per a la seua tramitació i que se sumen a les ja realitzades en els tràmits previs.

LA UNIÓ s’ha reunit al llarg de les últimes setmanes amb tots els grups parlamentaris de les Corts per a introduir millores en la Llei de l’Horta en benefici dels llauradors i de la societat valenciana en general i amb el clar objectiu que la normativa s’aprovara amb el màxim consens possible. Lamenta que finalment “per interessos aliens al sector agrari” no haja sigut així i finalment Partit Popular i Ciutadans hagen votat en contra d’una Llei que no acaba ara de gestar-se, sinó que es va iniciar amb els anteriors Governs del PP.

La Llei de l’Horta aprovada contempla la falta de rendibilitat de les explotacions agraris com a excepció perquè una parcel·la pot ser catalogada com a sòl agrícola infrautilitzat, una de les reivindicacions de LA UNIÓ que ha sigut arreplegada en el text final.

LA UNIÓ indica també que ja existeixen partides dins dels pressupostos de la Generalitat per a enguany a fi d’engegar la Llei i insisteix que és molt important dotar-la dels recursos econòmics suficients perquè siga útil. “Sense un pressupost adequat que garantisca recursos humans i econòmics suficients no hi haurà res a fer, serà paper mullat”, assenyala Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ. Mampel confia que “la normativa tinga una continuïtat en el temps i siga una eina eficaç per a protegir l’horta de l’especulació i garantir la viabilitat de les explotacions agràries”.

No obstant l’anterior, LA UNIÓ critica que la composició de l’òrgan executiu de la Llei, establert en el seu article 42, deixe en mans de les Administracions Públiques (Generalitat, Ajuntaments, Mancomunitats, etc) de torn decisions importants que podrien afectar negativament a l’Horta, en atorgar-los el 50% de la representativitat en l’òrgan executiu.

LA UNIÓ diu que la Llei reconeix la necessitat que els llauradors i ramaders professionals puguen tindre ajudes addicionals per a desenvolupar la seua activitat en un espai protegit i facilita la gestió de les terres, millorant la dimensió i la incorporació de joves. La Llei permet també la llibertat d’empresa doncs cada persona podrà plantar el que vulga i per tant no discrimina cap tipus d’agricultura, es podrà utilitzar agricultura convencional o ecològica i triar la que es considere més convenient. La Llei facilitarà la recuperació dels camps abandonats i així s’evitaran la infestació de plagues i malalties als camps cuidats. No prohibeix tampoc la Llei la construcció per exemple de magatzems o safaretjos o assecadors de xufa.

LA UNIÓ ha participat activament des dels inicis de l’elaboració i tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular en defensa de l’Horta, durant els Governs del Partit Popular i durant l’actual Govern; en les Corts Valencianes i ara ho seguirà fent en les qüestions normatives pendents, com la tramitació i aprovació del Pla d’Acció Territorial, la redacció i aprovació del Pla Agrari i l’aprovació de la normativa de l’Ens Gestor on les organitzacions professionals agràries seran claus. Una vegada aprovada la Llei, i amb les seues virtuts i defectes, LA UNIÓ insta a treballar conjuntament a tots els agents implicats en benefici dels llauradors de l’Horta i trasllada a aquells que pretenguen posar “pals en les rodes”, que siguen coherents i no participen en el Consell de l’Horta si no és per a sumar.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *