“L’aparcament públic Balcó del Turia será també una gran infraestructura verda energèticament autosuficient”

Entrevista a Carmen Martínez, alcaldessa de Quart de Poblet

Quin balanç fa de la legislatura marcada per la Covid?

Ha sigut una legislatura complicada, qui et diga el contrari estarà mentint…hem hagut de resoldre problemes als quals mai no haguérem pensat que ens hauríem d’enfrontar. Ha sigut la primera volta en la història recent d’aquest país en què hem hagut de gestionar una pandèmia sanitària i això implica, sobretot, protegir a la població i posar especial atenció en les necessitats dels colectius més vulnerables. Per a mi sempre hi ha sigut una prioritat l’atenció de les persones més desfavorides i crec que hem sabut actuar en aquest sentit…segur que en alguns moments ha hagut una mica de descoordinació però, qui no l’ha patit en aquests anys tan estranys? En Quart de Poblet aprovàrem, amb el suport de totes les forces polítiques de l’Ajuntament, un paquet de mesures econòmiques i socials encaminades a pal·liar els efectes de la pandèmia, molts dels quals encara, a dia de hui, continuen actius. Hem mantigut i desenvolupat polítiques de protecció de l’ocupació perquè la crisi derivada de la pandèmia afecte el menys possible als nostres veïns i veïnes, a més, tenim un bon context que ens ajuda i que hem d’agrair també a la gestió del Govern de la Generalitat, ja que les xifres autonòmiques d’atur mai havien estat tan baixes…

 

Quins projectes li agradaria deixar canalitzats abans d’acabar la legislatura?

No hauría prou legislatures per a concloure tots els projectes que tinc per al meu poble…però per dir alguns que ja están en marxa i que prompte finalitzaran, segurament abans d’acabar la legislatura…el nou PAI de Molí d’Animeta, que és el més gran de la província i que serà un nou pulmó verd per a Quart de Poblet, una gran illa de serveis per a la població dins d’un entorn meravellós, natural i lúdic com no hi ha altre en la rodalia.

La remodelació de la Casa de la Cultura també. Ha patit endarreriments a causa de la pandèmia però està en condicions de que finalitze prompte i espere que siga abans de l’any vinent.

I la veritat és que hem anant tancant molts dels projectes que teniem en calendari, malgrat les circumstàncies. Hem remodelat i inaugurada L’Estació de Quart, que té un ús molt divers, ja que és un espai cultural que també alberga la sala de control de la nostra Smart City i que, sentimentalment, té un valor patrimonial molt important pels quarters i quarteres perquè és l’antiga estació de rodalia que partia el nostre poble en dos.

També hem presentat el Museu Virtual, que esperem poder incloure’l en la xarxa de museus…

I espere també que l’any vinent la nostra Passejà, que ja és festa d’interés turístic provincial, es convertisca, en l’any del seu 300 aniversari, en festa d’interés autonòmic.

Anem a continuar remodelant els nostres barris, que potser semblen actuacions menors però veritablement no ho són, ja que tenen la capacitat de millorar sustancialment les vides de les persones que hi viuen: ampliant les boreres, construïnt zones verds amb espais infantil…de fet, hem sigut reconeguts per Europa amb el Premi a la Millor Pràctica per l’actuació en l’entorn del carrer Trafalgar.

I potser el de més envegadura será el aparcament públic Balcó del Turia, amb capacitat per a 238 plaçes d’aparcament que se sumaran a les 1500 que ja tenim a disposición de la ciutdania. Amés, es tracta d’una gran infraestructura verda energèticament autosuficient i amb una gran zona d’esplai que va a convertir aquesta zona en un punt de trobada dels veïns i veïnes.

 

La Generalitat ha anunciat el projecte de Bosc Metropolità, en què consisteix i com afectarà a Quart de Poblet?

Aquest projecte és el resultat d’una reivindicació històrica de l’Ajuntament i que feia molt de temps treballant. Calia acabar amb l’escombrera eu el Plan Sur havia deixat en el nostre terme i reconvertir-lo en un espai verd que unira les poblacions afectades.

Fa  molt de temps treballant este projecte que finalment ha sigut recollit pel President i que l’ha convertit en una proposta més ambiciosa, que connectarà totes les poblacions vinculades al riu mitjançant un gran corredor verd.

 

Com d’important ha sigut l’aposta de Quart per Europa per al desenvolupament del municipi?

No és cap descobriment que som un municipi referent en la gestió dels Fons europeus. Sabérem veure el potencial que suposava Europa i començarem a treballar des de molt prompte, la qual cosa ens ha suposat una diferència qualitativa respecte d’altres llocs on han començat més tard.

Tenim els protocols molt mecanitzats, per tant, podem aprofitar millor el temps i aconseguir projectes i finançament per a millorar el nostre poble.

Gràcies al finançament europeu hem pogut dur a terme millores que no ens haguérem pogut costejar per nosaltres mateixos i ara tenim un municipi molt eficient, sostenible i l’avantguarda en molts aspectes tecnològics gràcies a l’oportunitat que ha suposat Europa.

Com s’imagina el seu municipi en un futur i com és el seu full de ruta?

Quart de Poblet és el millor lloc on es pot viure…mantenim l’essència de poble però tenim tots els serveis d’una gran ciutat a tir de pedra de qualsevol veí. Des que estic en l’Alcaldia he procurat fer del meu poble un espai perquè les famílies puguen desenvolupar els seus projectes de vida i siguen feliços. No he tingut cap altre objectiu que no foren els meus veïns i veïnes, i així continue pensant en Quart de poblet, com el millor lloc on créixer i viure.

 

Es tornarà a presentar a les eleccions?

Mai he donat res per fet…a totes i cadascuna de les eleccions he aplegat després d’un procés en el qual s’ha reafirmat el suport del meu partit, dels meus veïns i veïnes i del meu entorn. Però independentment d’açò, és també un treball d’introspecció personal que encara no és moment de fer. Queda encara 1 any i estic immersa en la gestió de l’Ajuntament perquè ara per ara, soc l’alcaldesa i res ha de distreure’m d’aquesta tasca.