Les Falles 2020 arranquen a Alboraia amb celebracions, inclusió social i iniciatives sostenibles

L’Ajuntament d’Alboraia ha donat a conéixer el programa de Falles 2020, després de les presentacions que s’han estat duent a terme durant les últimes setmanes de les 8 comissions del municipi. El programa d’activitats d’este any segueix caracteritzat per la inclusió social, si bé la principal novetat radica en mesures sostenibles amb el medi ambient i la celebració del XV aniversari de la Junta Local Fallera, amb la qual ha col·laborat la regidoria de Festes que lidera Susana Cazorla.

D’esta manera, s’instal·larà un punt violeta en tots els casals amb la finalitat de sensibilitzar al públic i atendre, informar i ajudar a qualsevol víctima d’agressió sexista. A més, es repartiran gots reutilitzables amb el logo de ‘falles inclusives’ i de violència de gènere per a totes les comissions com a part d’una campanya per a evitar l’ús massiu de plàstic.

Després de la visita a la Diputació de València, la Crida obri la sèrie d’actes el dissabte, 15 de febrer en la Plaça del Carme a les 19.30 hores, on les falleres i els fallers són cridats a aquesta primera parada de les falles on també gaudiran de balls regionals. Com és habitual, es reservarà una zona reservada per a persones en cadires de rodes i/o amb mobilitat reduïda, a més de disposar en l’escenari d’un intèrpret de llengua de signes per a traduir el guió de la Crida, una iniciativa que també estarà present en el lliurament de premis dels monuments el dilluns, 16 de març, a les 18.30 hores.

Al final de la Crida es durà a terme la inauguració de l’exposició del Ninot a la Casa del Comte de Zanoguera, la qual estarà oberta del 17 al 26 de febrer en horari de 17.30 hores a 19.30 hores, a excepció del cap de setmana del 22 i 23. Aquesta exposició formarà part del XV aniversari de la Junta Local Fallera, per la qual cosa també estarà composta pels ninots que han aconseguit l’indult durant els últims 15 anys, així com fotos de l’agrupació durant aquest temps.

L’homenatge per l’aniversari tindrà lloc el diumenge, 16 de febrer, en una jornada amb inflables per a les xicotetes i xicotets a partir de les 12.00 hores i calderes per a les i els adults a partir de les 15.00 hores en el local de la Junta. Totes les comissions d’Alboraia tornaran a reunir-se el dissabte, 22 de febrer, en passacarrer que s’iniciarà a les 17.30 hores per a acudir a la tradicional Gal·la Fallera que, com és habitual, tindrà lloc a les 19.30 hores en Salons Olympia, seguida d’un sopar per les persones assistents.

Els carrers d’Alboraia protagonitzaran els dos següents actes: el dissabte, 29 de febrer, a les 19.00 hores, una cavalgada fallera des de la Casa de la Cultura per a després traslladar la diversió a la Junta Local Fallera. En el trajecte, s’instal·larà espai reservat per a persones amb diversitat funcional. La Macrodespertà, per la seua part, es realitzarà el dissabte, 7 de març a les 08.30 hores.

El dimecres, 18 de març, arranca la recta final de les Falles 2020 amb els últims quatre esdeveniments programats este any: l’ofrena de flors el dimecres, 18 de març, a les 18.00 hores en la Plaça del Carme; la missa de San José, el dijous, 19 de març a les 12.30 hores a l’Església Assumpció de la Nostra Senyora; i la Cremà, que posarà fi a aquestes festes el 19 de març a partir de les 21.30 hores, amb la crema dels monuments infantils, i a les 00.00 hores, amb els grans, de la Falla del Poble, la Falla Palmaret, la Falla Port Saplaya, la Falla Calvet, la Falla Rei en Jaume, la Falla Miracle, Nou i Cabanyal, la Falla Patacona – Camí de Vera i la Falla la Nova.