Les VI Jornades de Memòria Històrica de Paiporta ens acosten les històries valencianes protagonistes de la postguerra

El Museu de la Rajoleria ha acollit la presentació del llibre ‘Nombres propios’, en presència dels seus autors, Gustavo Zaragozá i Antonio Pérez, i el president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso

El Museu de la Rajoleria ha acollit la inauguració oficial de les VI Jornades de Memòria Històrica de Paiporta amb la presentació del llibre ‘Nombres propios’.

L’acte ha comptat amb la presència dels autors de l’obra, Gustavo Zaragozá Pascual i Antonio Pérez Rodilla, així com del president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana, Matías Alonso, que va exercir de moderador, introduint als autors i al debat posterior amb ells.

Els protagonistes de la jornada varen estar acompanyats de l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, la regidora de Cultura, Esther Torrijos, i d’altres membres de l’equip de govern.

En el seu discurs l’alcaldessa Maribel Albalat ha comparat el conflicte que està vivint actualment Ucraïna i la guerra que va viure Espanya als anys trenta.  «Tornem a viure la guerra a Europa. En temps com aquests hem de defensar la pau i la Democràcia. Hem vist a Ucraïna imatges que ens recorden a imatges en blanc i negre de temps passats. Tant de bo aquestes Jornades servisquen per a recordar el que férem bé i el que no per a no tornar a repetir-ho».

Per la seua part, la regidora de Cultura, Esther Torrijos, ha assenyalat el risc que suposen per a la població els temps de confusió i conflicte actuals.» Són dies convulsos i d’una guerra al nostre continent que pensàvem no es repetiria. Tots aquests ingredients junts estan provocant situacions econòmiques i psicològiques greus. Per això hem d’estar més vigilants que mai, perquè temps de vulnerabilitat com aquests poden ser aprofitats pels discursos populistes i la ideologia extremista».

Amb ‘Nombres propios’ els autors introduïen el públic assistent a les deu històries que conformen aquest llibre i que conten i retracten la dècada dels quaranta a València. La novel·la, una ficció basada en fets reials, narra a través de les històries de persones que visqueren la postguerra a la capital del Túria la societat de l’època, els racons de la ciutat i com visqueren eixe moment en què es va perdre la força de la capital de la república els valencians i valencianes.

La novel·la aborda la dècada des de perspectives i vivències diferents, posant de manifest el silenci còmplice. L’obra tindrà continuïtat en forma de trilogia amb dues novel·les més que els autors ja preparen. L’objectiu és deixar un llegat perquè la gent jove conega les vivències dels seus avis i àvies, així com fer un xicotet homenatge i mantenir en el record a tota generació que va tindre la mala sort de transitar aquella època.