L’Horta d’Almàssera: tresor paisatgístic

Almàssera situada en plena Horta Nord ensenya majestuosa seus centenars de camins que conformen el cor de l’Horta de València. En ells es poden veure i fotografiar aquelles alqueries que impacten en l’horitzó d’una horta plana catalogada per molts com l’autèntic jardí d’Europa, que quan s’omple de colors és desitjable i l’horta mostra totes les bondats dels seus productes. Aquells treballats amb afany pels llauradors i propietaris de les terres encara, i hui, més que mai, s’aposta per ella.

Es defensa, es lluita, es gaudeix i es passeja. Es vol i es cuida. Es menja i es beu. Les seues tomaques, les seues carxofes i creïlles, la seua orxata i les seues “xufes”, els seus solcs en la terra treballada, les seues séquies i com no la seua olor de terra la fan única.

Per això visitants i turistes se sorprenen que a tan sols cinc quilòmetres de València la terra s’obri de manera natural, sense asfalt amb aliments i flors.

L’auge de la restauració
En aquests anys els veïns de València i localitats limítrofes presenten un nou interés pel cultiu de la terra, per la seua història i per la gastronomia (que ha fet un salt molt gran en el que a restauració es refereix en l´horta amb la creació i obertura de centenars de restaurants i bars que ofereixen els millors plats de productes de proximitat i que et fan gaudir de les vistes de l´horta ).

S’han creat alhora diverses rutes i activitats per a realitzar. Així doncs, la localitat d´Almàssera va crear en 1999 el museu de l´Horta situat en l’antic escorxador a l’eixida del municipi. Just en una rotonda i d’accés fàcil s’albira en aquesta localitat l’únic museu dedicat a l´Horta (els seus secrets, els seus objectes i la seua idiosincràsia).

La defensa i l’estimar a la terra ha fet que Almàssera passe a ser part de la Mancomunitat del Carraixet, una de les institucions mancomunades fins ara que més s’ha preocupat per engrandir-la, encara més si cap, amb diverses activitats a l’any com ara rutes o fins i tot exposicions o concerts de música en plena horta.

El museu: les seues parts
El museu es divideix dins en tres parts: la cuina, el camp i la casa. En la seua part exterior es poden visitar les eines d’ús de treball de la terra. També es poden veure les parcel·les d’ús ecològic amb espècies típiques de l´horta com ara arbres de fruites, i des de fa dos anys compta amb plantes aromàtiques i mediterrànies.

Els tractors i vehicles de treballar la terra també estan exposats en aquesta part exterior. Dins ja es pot observar, plats i objectes de la cuina típics de les cases valencianes del segle XVIII. En la part interior també es poden observar centenars de peces de treball del camp, utensilis per a lligar als cavalls i eines de treballar la terra amb elles. Cada vegada aquest patrimoni de regadiu de sembra i de recollida de verdures i fruites interessa des dels més joves fins als més majors que van conéixer millor, tal vegada, aquests terrenys d’aquesta forma de vida tan valenciana.