L’Il.lustrador Gerard Miquel, Paula Pons i el Club d’escacs, premis Castell d’Alaquàs 2024

L’acte de lliurament tindrà lloc el dijous 10 d’octubre a les 19:30 hores al Castell d’Alaquàs.

 Alaquàs commemorarà un any més la festivitat del 9 d’octubre amb la celebració de la dotzena edició dels Premis Castell d’Alaquàs que tindran lloc el dijous 10  d’octubre a les 19:30 hores al Castell d’Alaquàs, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per tal de premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i les humanitats.

El jurat dels premis ha decidit guardonar en aquesta dotzena edició l’il·lustrador Gerard Miquel, a títol pòstum, en la categoria d’Arts, l’emprenedor Francesc de Paula Pons Alfonso en la modalitat de Ciència, Tecnologia i Emprenedoria i el Club d’Escacs d’Alaquàs en la categoria d’Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat.

 Gerard Miquel va destacar durant la seua trajectòria professional en el món de la il·lustració dins del panorama valencià.  Nascut a Alaquàs el 1968, Gerard pertanyia a una generació de dibuixants de la nostra localitat sorgida a l’ombra d’Expo-Còmic que es va celebrar durant la dècada dels 90 i que reunia els millors il·lustradors valencians de l’època. Va ser un autor d’àmplia trajectòria en la il·lustració, tant en publicitat com en el mercat infantil i de llibres de text, i va formar part del panorama dels anys 90 des de capçaleres com la revista Kovalsky Fly o Fan Còmic. Les seues col·laboracions en còmic s’estenen en diverses publicacions, entre les quals destaquen les del personatge Monet per a la revista Era Garbèra. En 2017 va veure la llum ‘Un got ple d’històries’, còmic sobre els ibers realitzat per al Museu de Prehistòria de València, i ‘Jo vaig ser guia en l’infern’, on va adoptar per primera vegada el format de novel·la gràfica.Va estudiar Arts i Oficis a València i la seua relació amb Alaquàs sempre va ser molt estreta. Va dissenyar diverses auques escolars d’Alaquàs i il·lustracions de difusió del Castell-Palau d’Alaquàs i del Cant de la Carxofa d’Alaquàs, entre altres.

 Francesc de Paula Pons Alfonso ha sigut elegit enguany pel seu treball personal al llarg dels anys per encoratjar, des de l’humanisme cristià, la vida empresarial, social i cultural d’Alaquàs i dels pobles de l’Horta Sud. Sempre s’ha caracteritzat per practicar les virtuts pròpies d’un bon emprenedor empresarial, social i cultural. Ha impulsat la vida associativa des del món de l’empresa i des de la societat civil, ha fomentat iniciatives socials per tal d’ajudar moltes persones, ha promogut projectes que han afavorit la capacitat de decisió, la creativitat i el potencial innovador de molta gent, ha ajudat a construir un teixit de relacions personals i iniciatives professionals amb l’objectiu d’inspirar i motivar la millora del teixit empresarial d’Alaquàs i ha combinat la saviesa local amb la cultura universal, la cultura de la confiança, basada en l’esperit de col·laboració. Una vida professional sempre lligada a l’emprenedoria educativa i industrial ocupant càrrecs destacats de diverses institucions i organismes valencians que ha combinat sempre amb una tasca col·laborativa en una gran quantitat de col·lectius culturals i socials.

El Club d’Escacs d’Alaquàs compleix enguany 45 anys d’història i ha destacat sempre per ser un exemple de coherència, humanitat i esportivitat format per persones humils, i compromeses que des dels seus inicis l’any 1979, han aconseguit que el club no perda la seua esencia original. Va nàixer de la mà de José Inglés i Luis Martínez amb l’objectiu de crear un club on molta gent poguera jugar als escacs, però principalment xiquetes i xiquets per tal de potenciar els beneficis que aquest esport aporta al cervell i a la salut. Són pioners en la creació de la primera Escola Esportiva d’Escacs i en crear el primer equip femení de la Comunitat Valenciana entre altres mèrits. Han sigut campions autonòmics durant diversos anys així com campions nacionals, comptant amb destacats jugadors d’escacs a nivell nacional i internacional. Els seus mèrits esportius, els valors de l’esforç i el seu compromís social els han fet mereixedors d’aquest homenatge.

L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. Els guardons es divideixen en tres categories: Arts, que engloba totes les disciplines artístiques, literàries, pictòriques, dramatúrgiques i musicals; Ciència i tecnologia, Emprenedor i Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat.