Marina Civera: «Les Falles són un estil de vida i una font interminable de cultura i de tradicions valencianes“

Ens agradaria que ens comptares com és Marina en el dia a dia
Actualment Marina és una xica molt organitzada, més del que mai ha sigut perquè té moltes responsabilitats. El meu món gira ara al voltant de les Falles, de València. Jo em considere sempre una xica molt alegre, molt tranquil·la, que gaudeix de cada moment. I tambè molt fallera, sobretot, una xica que li agrada estar amb els seus amics i amb la gent que vol, per a estar feliç.

Quines són les teues preocupacions?
En aquest moment les meues preocupacions se centren en exercir tan bé com siga possible com a Fallera Major de València, represente a un col·lectiu molt gran que té expectatives… M’agradaria que el món faller estiguera orgullós de mi. Vull estar a l’altura i el més tranquil·la possible.

Per què vas decidir ser odontòloga?
Quan van començar a posar ortodòncia em va semblar molt interessant tota la feina que feien, molt manual, molt tècnic… Sóc molt científica i organitzada en aquest aspecte i va despertar en mi molt interès aquesta professió, em vaig començar a fixar molt i per això vaig triar aquesta carrera. De fet com més la estudi més m’agrada, i no em penedisc d’haver-la triat.

Què són per a tu les Falles?
Per als que som fallers des de sempre les Falles són una forma de vida, perquè sempre tenim alguna cosa a fer a la falla, sempre hi ha alguna raó per la qual baixar al casal. Són un estil de vida i una font interminable de cultura i de tradicions valencianes que fan que siga una festa única i incomparable en el món sencer.

Què t’agradaria que la gent recordara de tu com a Fallera Major de 2019?
M’agradaria que em veren com una fallera més, que em coneguen com una fallera de casal que soc. Una fallera que ha aconseguit fer feliç als fallers durant un any i que puguen sentir-se orgullosos que els he representat bé per tota València, per tota Espanya, i per totes les ciutats del món on anem. Vull que em recorden com una fallera molt pròxima, molt natural i accessible.

Alguna Fallera Major de  València que siga un referent per a tu…
M’ha agradat sempre molt Carmen Sancho i també Raquel Alario, ambdues comparteixen l’elegància i el saber estar, i això és una cosa que jo valore molt en les persones. També m’agrada que les dues eren amants de la indumentària i jo em considere també una apassionada… Les dos eren valencianes d’arrels, apresa la sang valenciana des de casa i això ho valore molt.

Com està sent la teua relació amb Sara?
Tenim una relació molt divertida, una relació de germanes. Estem vivint una cosa única, que només ens entenem l’una a l’altra i això fa una unió i un vincle que no passa de cap altra manera. Tenim les nostres confidències i ens agrada donar-nos suport mutu.

De tots els actes de la festa, quin esperes amb més il·lusió?
Els que més esperava eren l’Exaltació i la Crida, i ara que ja han passat espere amb moltes ganes l’Ofrena. Crec que serà una cosa extraordinària passar després de la meua comissió des d’aquesta posició única i poder veure a la Mare de Déu quasi acabada que t’està esperant a tu per tancar l’Ofrena. I després, les Forces Armades, també tinc moltes ganes de viure-ho en primera persona perquè sempre m’han agradat molt els actes militars, em semblen molt solemnes.

Penses que el món de les falles té alguna assignatura pendent?
Tot el que pot millorar i evolucionar té assignatures pendents. Cal mirar a la societat que tenim actualment, escoltar el que desitja i aplicar-lo a la seua festa, que ha de ser un reflex d’ella. Hem de entendre’ns amb els veïns, entre els fallers, respectar-nos mútuament, assumir que la protecció de la nostra festa l’hem de fer nosaltres, potenciant-la, mostrant-la més al món… Són assignatures diàries que hem de plantejar-nos.

Què pot aportar Marina a les Falles i les Falles a Marina?
Les Falles a mi m’aporten cada dia, ho han fet tota la vida, deixant-me aprendre d’elles, de la història de València, de la seua gent i de tots els aspectes que envolten a aquesta Festa. I pel que fa a mi, crec que podria aportar certs tocs de modernitat de situacions més disteses, naturalitat en actes més seriosos. Mostrar-me transparent i pensar que la meua personalitat pot servir per avançar com a festa que combina la tradició i la modernitat m’entusiasma.

Què penses quan arribes a casa després d’un dia replet d’actes, et lleves el vestit de Fallera Major de València i et fiques a la teua habitació?
Pense primer en els actes que tinc l’endemà per a organitzar-me. I en el moment d’anar-me al llit i tancar els ulls, a vegades també amb la meua mare, rememorem els moments viscuts i encara ens costa creure que haja sigut jo la Fallera Major de València, i que estiga vivint tantes experiències úniques.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *