Meliana publica les bases de les ajudes per a evitar les filtracions en els soterranis

Tal com l’Ajuntament de Meliana es va comprometre i va informar al veïnat afectat en les reunions mantingudes, s’han publicat les bases reguladores per a la concessió de subvencions municipals destinades a cofinançar solucions constructives d’impermeabilització d’elements subterranis per a evitar filtracions d’aigua provinents de la capa freàtica. La partida inicialment consignada pel consistori és de 40.000 euros.

Com explica l’alcalde i responsable d’Urbanisme, Josep Riera: “Es tracta d’ajudar les comunitats de propietaris a fer front a les despeses importants que suposa realitzar les actuacions d’impermeabilització o millora de la impermeabilització dels soterranis, tant de les soleres com dels murs, que s’han vist afectats per les filtracions continuades d’aigua”. El nivell de les aigües subterrànies i de la capa freàtica a tota la zona ha anat augmentat de manera continuada els últims anys fins a assolir el nivell més alt després de les pluges torrencials del maig passat. Això ha provocat que les filtracions en soterranis i garatges s’haja generalitzat en edificis de diferents municipis i comarques. En el cas de Meliana, la zona del nucli més afectada ha sigut la nord, on tradicionalment s’acumula més aigua d’escorrentia.

Per facilitar les actuacions subvencionables, detalla el màxim responsable: “Es podran presentar les sol·licituds fins al 31 d’octubre de 2022 i es podran incloure actuacions que s’executen entre l’1 d’abril del 2022 i el 30 de setembre de 2023. A més, es tracta de subvencions compatibles amb altres subvencions o ajudes amb el mateix objecte”. Això sí, es tracta de subvencions per concurrència competitiva en què es puntuen diferents aspectes com ara els àmbits afectats, si tenen un soterrani o dos afectats, els punts d’entrada d’aigua, els metros lineals afectats, si s’han realitzat actuacions anteriors amb la mateixa finalitat o la presentació de l’informe d’avaluació de l’edifici. A més, només se subvencionarà fins a un màxim del 30% de l’actuació sol·licitada. S’han exclòs els fossats dels ascensors quan es tracte de l’únic àmbit afectat, ja que en aquest cas els costos de les reparacions són prou inferiors i, per tant, més assumibles. Com ressalta l’edil: “Som el primer poble afectat per aquesta problemàtica a habilitar una línia de subvencions amb la finalitat d’ajudar a resoldre un problema que afecta una quantitat important de veïns i de veïnes de Meliana”.

D’altra banda, l’alcalde recorda: “Fins a arribar a aquest punt, l’Ajuntament ha hagut de fer un treball important d’estudi, de diagnòstic i de propostes per a centrar la problemàtica, tant per part del govern municipal com de l’oficina tècnica, en contacte amb les administracions de les diferents comunitats de propietaris afectades”. Amb aquesta finalitat, s’ha treballat amb Global Omnium, concessionària municipal del sanejament i el subministrament d’aigua a Meliana; la Séquia de Montcada, responsable de la xarxa de séquies que travessen el terme; el Servei Territorial de Carreteres de la Generalitat; l’empresa especialitzada en geotècnia, Sigma, SL; la Confederació Hidrogràfica del Xúquer o l’Ajuntament de Foios. Les conclusions dels diferents informes tècnics han determinat l’alt nivell freàtic i una impermeabilització insuficient dels edificis afectats com les causes principals de les filtracions.

Finalment, Riera conclou: “Tot i que la responsabilitat normativa de fer front a les reparacions necessàries és de les comunitats de propietaris, des del govern municipal s’ha valorat que es tracta d’una situació extraordinària i sobrevinguda que mereix el suport de l’Ajuntament. En aquest sentit també, des de l’alcaldia estem mirant la possibilitat que per part de la Generalitat es puga habilitar alguna línia de subvenció semblant que ajude a fer més suportables els costos de les intervencions”. Per les referències que estan arribant a l’oficina tècnica municipal per mitjà de les consultes prèvies, les despeses necessàries per a les actuacions podrien oscil·lar entre els 30.000 i els 70.000 €, segons la comunitat afectada.