Meliana té en marxa el seu primer sostre solar

L’Ajuntament de Meliana, dins del seu pla de transició energètica, està desplegant la instal·lació de sostres d’energia fotovoltaica als edificis municipals. La finalitat és potenciar l’autoconsum amb energies netes i reduir tant les emissions de C02 com la factura de la llum. La primera instal.lació en funcionament s’ha instal·lat a l’edifici on es troben la Policia Local i el Centre Cultural Rausell. A la terrassa, s’hi han col·locat 37 mòduls amb una potència pic de 15,17 kW. La inversió total ha sigut de 29.457,79 €, dels quals 18.750 € han sigut subvencionats per l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València dins del pla Reacciona. L’actuació ha sigut realitzada per la Cooperativa Elèctrica de Meliana.

Com explica la regidora de Medi Ambient, Rosa Peris:La implantació dels sostres solars serà progressiva i continuada, tant en l’àmbit públic com en el privat. Pel que fa a l’Ajuntament, té en marxa un altre projecte per a la instal·lació de plaques en els dos edificis del CEIP El Crist”. Ara mateix, també està activant-se la primera comunitat energètica local, la instal·lació de la qual, al sostre de la pista de bàsquet del poliesportiu, s’ha materialitzat gràcies al conveni firmat entre la Cooperativa Elèctrica de Meliana i l’Ajuntament.

D’altra banda, recorda la responsable de l’àrea: “Des de la l’Ajuntament també estem potenciant la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica als sotres de les vivendes particulars per a l’autoconsum. És en aquest àmbit, juntament amb el canvi al vehicle elèctric, on s’ha de produir la veritable transició energètica, ja que a Meliana aquests dos marcadors suposen el major percentatge pel que fa a les emissions de C02 ”. Amb aquesta finalitat, al seu dia l’Ajuntament es va incorporar al projecte europeu Local Green Plus que impulsa la Federació Valenciana de Municipis i Provincies, que té la finalitat d’adequar les ordenances fiscals municipals per a bonificar l’aposta ciutadana per aquests canvis. Continua detallant la regidora: “Gràcies a aquesta iniciativa, al llarg del 2021 es van sol·licitar a l’Ajuntament 14 llicències per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en vivendes particulars i, en el primer trimestre d’enguany ja en són 13”.

L’actuació concreta al Centre Cultural Rausell suposarà una reducció del consum d’energia i d’emissions de C02, de tot l’edifici, del 50% dels paràmetres actuals.