Més de 300 menors refugiats ucraïnesos estan ja escolaritzats a la comarca

Un total de 320 xiquetes i xiquets ucraïnesos han sigut escolaritzats a la comarca de l’Horta fins a l’1 d’abril. Xicotets que han fugit de la guerra i que ja comparteixen aules amb escolars dels nostres pobles. Els tramites d’escolarització estan sent molt àgils i als pocs dies d’arribar a la Comunitat ja poden assistir a les escoles valencianes. D’aquests 320 refugiats: 133 es troben a l’Horta Nord i 187 a l’Horta Sud, segons ha confirmat la Conselleria d’Educació, encara que les xifres continuen creixent diàriament.

A més de l’escolarització, s’estan tramitant seguint protocols d’actuació accessos a altres recursos municipals, com a centres esportius o culturals.

Quant a la població adulta, alguns ajuntaments busquen traductors d’ucraïnés o professors d’espanyol per a fer classe als refugiats i d’aquesta manera puguen afrontar de la millor manera possible la seua nova situació.

L’Ajuntament de Rafelbunyol ha posat en marxa un taller gratuït de castellà amb l’objectiu d’eliminar la barrera social que suposa el desconeixement de l’idioma i d’afavorir la seua integració social.

A través del Centre de Formació de Persones Adultes de Rafelbunyol s’impartiran aquestes classes dos dies en la setmana, en concret, dimarts i dijous de 17 a 18.30 hores.
A La Pobla de Farnals quasi una desena d’adults assisteixen també a classes d’espanyol organitzades pel consistori.

Amb la invasió d’Ucraïna els ajuntaments s’han posat les piles i també han volgut oferir informació per a explicar quins són els tràmits que cal seguir per a poder acollir xiquets, xiquetes, adolescents, famílies, així com de la cessió d’habitatges i/o espais per a l’acolliment. Fa unes setmanes l’Ajuntament de Massanassa va celebrar un taller exposant tots els detalls i aclarint els possibles dubtes als interessats.

Un altre exemple de com estan facilitant els pobles de l’Horta la integració dels refugiats ucraïnesos el trobem a Alaquàs. El municipi donarà l’oportunitat de participar a totes aquestes persones en els diversos programes amb què compta la ciutadania. Quant a la població menor de 18 anys, podrà participar en els serveis de Ludoteca Municipal, Espai Educatiu, Centre Obert, grup de Corresponsals Juvenils, Escola de Pasqua i classes de castellà. Les xiquetes i els xiquets podran practicar també els diferents esports que s’imparteixen en els poliesportius municipals a través d’escoles i clubs, als quals s’ha volgut agrair la seua predisposició, participació i col·laboració: atltetismo, futbol, futbol sala, bàsquet, gimnàstica rítimica, natació, escacs, karate, lluita, tennis, triatló i caiac pol. És important que les xiquetes i els xiquets ja practicaren aquesta disciplina al seu país. En la mateixa línia, cal destacar a més la important col·laboració de la Unió Musical d’Alaquàs per a donar continuïtat en els estudis musicals dels refugiats i refugiades.

Les persones majors de 18 anys podran practicar també diferents disciplines esportives i els majors de 60 anys tindran al seu abast també activitats esportives de condicionament com a natació, ioga, taitxí i gimnàstica.

Els consistoris de la comarca també han posat al servei de les víctimes de la guerra habitatges socials o pisos d’emergència.

L’Ajuntament de La Pobla de Farnals reformarà les antigues cases dels mestres per a habitatges d’emergència.

En els primers compassos de la contesa des de l’Ajuntament d’Alboraia van iniciar una campanya per a buscar habitatges buits i famílies que pogueren rebre refugiats, per a coordinar totes aquestes accions i a més centrar l’enviament d’aliments i materials, la regidoria de Serveis Socials ha habilitat a la disposició dels veïns i veïnes dues vies de contacte únicament obertes per a aquests temes. Totes les persones interessades poden escriure un mail a solidaridad@alboraya.com o cridar directament per telèfon al 673 429 380.

Fins al moment s’han realitzat infinitat d’accions solidàries des de tots els ajuntaments i localitats. Torrent va celebrar el passat 11 de març un concert per Ucraïna, organitzat per la fundació ‘Junts per la vida’ en col·laboració amb l’Ajuntament, en el qual es van recaptar un total de 5.256 euros.

Fa uns dies Godella va organitzar un altre esdeveniment musical en el qual es van recaptar uns 2.000 euros.
Alfara del Patriarca també a aportat el seu granet d’arena organitzant un cap de setmana esportiu per a aconseguir fons. Es va poder participar en les activitats esportives amb una donació mínima de 5 €, a benefici de la Fundació ‘Junts per la Vida’, ONG amb una llarga trajectòria en programes d’acolliment familiar de xiquets i xiquetes de Txernòbil i pionera en l’ajuda humanitària sobre el terreny i evacuació de refugiats d’Ucraïna.

A més de totes les iniciatives i mesures exposades anteriorment, recordem que des del primer dia de la guerra la solidaritat ha estat present en tots els racons de l’Horta.

Paterna va recollir més de 2.000 mantes en set dies i l’Ajuntament va signar un conveni de 10.000 euros amb l’ONG local ‘Farmamundi’ per a col·laborar en la compra i enviament de medicaments i material sanitari.

Massamagrell, Museros o Rafelbunyol van habilitar punts recollida d’aliments, material higiènic i sanitari, i s’han coordinat per a posar en marxa protocols. Des de Paiporta, l’empresa EMO, va enviar material ortoprotètic i sanitari. Albal, Picassent, Aldaia, Burjassot, Catarroja, Moncada, Almàssera… tots han mostrat i continuen mostrant el seu costat més solidari.