MOMO, el projecte educatiu amb el qual els estudiants de l’IES Escultor Francesc Badia de Foios crearan curts d’animació

El Cinema, el Stop Motion, la Impressió 3D, i l’electrònica digital arriben a l’IES Escultor Francesc Badia de Foios. L’alumnat de secundària estan creant aquest curs un curtmetratge d’animació en Stop Motion amb l’ajuda d’una Impressora 3D i electrònica digital dins del projecte d’innovació educativa MOMO. El curtmetratge està dirigit pels mateixos estudiants i s’estrenarà el 17 de juny en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València.

 

El projecte és una idea del Caleidoscopio, Start up de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i està secundat econòmicament per les regidories d’Educació de l’Ajuntament de Foios, Albalat del Sorell, Emperador i Albuixec.

 

Els estudiants que han participat han aprés a treballar la tècnica d’animació de Stop Motion, impressió 3D per a imprimir les peces que una vegada assemblades construïsquen la maquinària de Motion Control, com es diu en cinema o animació, que ha sigut la que ha mogut la càmera que grava els curtmetratges. Han sigut formats en electrònica digital perquè amb ajuda d’un arduino, li programaren moviments precisos a ixa maquinària per a poder rodar el curt. A més, han hagut d’escriure el guió i construir els decorats i personatges del curtmetratge.

 

Es tracta d’un projecte amb doble valor. No sols ensenya a l’alumnat la tecnologia més capdavantera, com és la Impressió 3D, electrònica digital i tècniques cinematogràfiques d’animació, sinó que tracta que a través d’eixa tecnologia, adquireixen una major consciència de l’entorn en el qual viuen, ja que els curts que creen ha de tindre una fi social o mediambiental basada en algun aspecte de Ciència Mediterrània.

 

I és que en aquesta edició els projectes s’adscriuen al projecte de Mednight, la Nit Mediterrània de les Investigadores. Per això, des d’El Caleidoscopio, hem volgut posar en valor la Ciència i el Mediterráno i els projectes han de centrar-se en algunes d’aquestes àrees de la Ciència Mediterrani: Mar i contaminació; Clima i energies netes; Dieta i alimentació i Vida i salut.

 

A més, MOMO és un projecte transversal i interdepartamental en el qual també participen professors de diferents disciplines com a tecnologia i plàstiques. Els estudiants que participen deuen també escriure el guió, realitzar el storyboard i dirigir els seus curts finals.

 

El projecte va començar al gener amb la formació dels docents que durant diversos mesos han sigut formats en Impressió 3D, en programació d’arduino i en tècniques de cinema com Stop Motion. Una vegada formats, han sigut ells qui han format i guiat i a l’alumnat en el desenvolupament del projecte.

 

La proposta pretén anar més enllà i convertir-se en un projecte que cree sinergies entre estudiants. Per això, el 17 de juny l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València a Burjassot acollirà l’esdeveniment de MOMO on tots els centres de la província de València participants presentaran els seus treballs. A més de Programa la teua obra, es presentaran els treballs finals de la Fira Aèria i Programa la teua obra, projectes dirigits i coordinats també pel Caleidoscopio.

 

En aquest curs tots els projectes compten amb la col·laboració de la Universitat de València; la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Parc Científic de la UMH; el Servei de formació de professorat de la Conselleria d’Educació, CEFIRE i amb la col·laboració de diferents Ajuntaments d’Alacant i València que a través de les seues regidories d’Educació han apostat per l’excel·lència acadèmica sufragant econòmicament els projectes educatius en els centres escolars dels seus municipis