Paiporta aprova el seu primer Pla d’inclusió i cohesió social

La Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Paiporta eleva al ple municipal d’aquest dijous la proposta d’aprovació del primer Pla d’inclusió i cohesió social. El document, elaborat al llarg dels últims mesos de manera participativa per el consistori, associacions i agents socials, té l’objectiu global d’avançar cap a una Paiporta més cohesionada i inclusiva, i una vigència de tres anys, de 2022 a 2025.
Es tracta, en definitiva, d’una eina de planificació, gestió i direcció de mesures i accions amb un calendari i pressupost concrets, que s’insereix i compromet de manera transversal a totes les àrees municipals.

Segons ha explicat el regidor de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública, Rafa Gadea, «no es tracta d’un Pla sectorial més en l’àmbit de les polítiques socials, sinó d’un element essencial en la vertebració, coordinació i reforç mutu de les actuacions que, en camps com l’ocupació, l’habitatge, joventut, educació, dependència, cultura o esports, i amb la participació de diverses àrees municipals i agents locals, tenen com a objectiu últim la construcció d’un municipi inclusiu i cohesionat».

El pla parteix d’un diagnòstic exhaustiu de la situació del serveis socials municipals, i és preceptiu i està alineat amb la Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius, promoguda per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Acompanya, a més, a l’estabilització laboral de la plantilla base de l’Àrea de Benestar Social, aprovada aquest mes d’abril en ple extraordinari, i també a l’increment de personal destinat a aquest departament, que va passar de 5 persones abans de 2015 a més de 20 en l’actualitat.

Així mateix, es veurà reforçat per l’establiment d’un nou centre municipal de serveis socials, inclòs en el pressupost d’enguany, i que suposarà l’ampliació de dependències per a poder prestar un millor servei a la ciutadania.

Les línies estratègiques del primer Pla d’inclusió i cohesió social de Paiporta són les referides a la inclusió sociolaboral, l’accés a ocupació de qualitat; garantia de prestacions; garantia de protecció de drets i accés als serveis públics, és a dir, a serveis socials, educació, salut i habitatge; la garantia d’equitat territorial i cohesió social, l’atenció a la infància i l’adolescència i la reducció de l’empobriment infantil, i la promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, amb especial consideració a la lluita contra la feminització de la pobresa.
Cadascuna de les línies contempla mesures concretes, les regidories que les han de portar a terme, els i les agents i entitats implicades en el seu desenvolupament, un cronograma i el pressupost previst per a la seua execució.

Tant el diagnòstic com la proposta de mesures «ha sigut possibles gràcies a la participació de tècnics municipals i representants del teixit associatiu, la qual cosa ha permès identificar un gran nombre de propostes d’actuació, en concret, 42», ha detallat el regidor, Rafa Gadea, que ha afegit que aquestes accions es troben estructurades en 17 objectius i les referides 6 línies estratègiques.

Així mateix, el Pla preveu la manera de procedir a la seua governança, que es portarà a terme amb la creació d’un Consell Local d’Inclusió i Drets Socials. Aquest òrgan, de participació comunitària, vetllarà per promoure la cohesió social i propiciar vincles de pertinença al territori i a la col·lectivitat mitjançant la implementació, de manera estable i sostenible, del Pla, i encarregant-se del seu seguiment, avaluació i coordinació.