Paiporta implementa tres avanços tecnològics en la seua administració local

L’Ajuntament de Paiporta implementa tres avanços tecnològics de la seua administració local en el marc del Projecte de Transformació Digital i Modernització d’Entitats Locals, impulsat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica. Les tres iniciatives, finançades per la Unió Europea a partir dels fons NextGenerationEU, contribuïxen a transformar significativament la prestació de servicis públics i la infraestructura tecnològica del municipi.

El primer d’estos projectes i el que més afecta el dia a dia de la ciutadania posiciona a Paiporta com a pioner en la implantació de caixers autoservici que faciliten i agilitzen l’accés als servicis públics electrònics. «Este dispositiu permetrà a la ciutadania realitzar una varietat de gestions administratives de manera ràpida i eficient, reduint temps d’espera i millorant l’experiència de l’usuari» explica la regidora de Bon Govern i Ciutadania,  Jesús López.
Este nou caixer es troba en l’entrada de l’Ajuntament i està disponible durant el mateix horari d’obertura de l’Ajuntament, proporcionant una alternativa còmoda i accessible per a la població, marcant un pas més cap a la digitalització completa dels servicis municipals.

La regidora de Bon Govern i Participació Ciutadana,  Jesús López, ha destacat que «estes millores són possibles gràcies a l’estreta cooperació entre administracions i a les subvencions gestionades per l’Ajuntament per a desenvolupar el Pla de Digitalització de les Administracions Públiques. El nostre objectiu és aconseguir servicis públics digitals accessibles, eficients, segurs i fiables. A més, busquem un maneig de les dades i els tràmits més inclusiu, eficient, personalitzat, proactiu i de qualitat per a la ciutadania.»
Per a garantir l’òptim ús del caixer autoservici, el personal de l’Ajuntament i, en concret, el de l’Oficina UNICA, ha rebut formació específica. Esta capacitació permetrà orientar i assistir a la ciutadania que necessiten ajuda per a utilitzar el caixer, assegurant així que totes i tots puguen beneficiar-se d’esta nova ferramenta.

Entre els servicis disponibles per a la ciutadania a través del caixer autoservici s’inclouen cita prèvia, gestió del padró, pagament de rebuts, certificats de deute, autoliquidacions i instàncies generals. Addicionalment, es poden emetre certificats i volants de padró (individual, col·lectiu, històric), consultar el cens, crear autoliquidacions i liquidacions mitjançant la lectura de codi de barres, pagar rebuts, consultar deutes i rebuts així com consultar i pagar deute antic. També permet extraure certificats tributaris (justificants de pagament), realitzar la validació del contribuent, renovar la targeta de demandant d’ocupació (DARDE) i emetre certificats d’altres administracions com la vida laboral o estar al corrent de deutes amb la AEAT. A més, el caixer dona accés a tràmits de la seu electrònica de l’Ajuntament de Paiporta, així com als servicis d’identificació i firma de Sedipualba.

Modernització interna

En el marc del projecte, s’ha dut a terme la renovació integral de la infraestructura dels dos Centres de Processament de Dades (CPD) del municipi. Esta modernització permetrà oferir millors servicis tant a la ciutadania com al personal municipal, implementant un servici TIC en mode actiu-actiu. Este model no sols garantix una major disponibilitat i fiabilitat dels sistemes, sinó que també contribuïx a la reducció de costos operatius i a l’increment de l’eficiència energètica, alineant-se amb els objectius de sostenibilitat del pla nacional.

El disseny i implementació d’una nova estructura de xarxa local en els edificis municipals representa un pilar fonamental d’este projecte. Esta nova xarxa, que complix amb els més alts estàndards de seguretat, està preparada per a suportar els servicis TIC actuals i futurs, així com per a satisfer les necessitats emergents del municipi. «La interconnexió fiable, segura i econòmica de les diferents dependències municipals millorarà significativament el rendiment de les aplicacions informàtiques i serà la base per al desenvolupament de nous servicis en l’àmbit de les ciutats intel·ligents» afirmen des de l’àrea d’Innovació de l’Ajuntament.