Paiporta inicia l’abatiment de palmeres per motius de seguretat

L’Ajuntament de Paiporta ha iniciat aquesta setmana un abatiment selectiu de palmàcies per motius de seguretat. L’actuació es porta a terme després d’un exhaustiu informe redactat per tècnics municipals de l’empresa pública ESPAI, que han valorat més de 170 exemplars dels aproximadament 600 que hi ha a la localitat. L’informe recomana l’abatiment de 26 palmeres datileres situades a diferents punts de la localitat. Aquest primer tram d’eliminacions es portarà a terme en els pròxims dies, encara que el procés d’anàlisi i tala es perllongarà durant setmanes.

Amb l’objectiu de mantindre un entorn verd i agradable, l’Ajuntament de Paiporta ja ha determinat quines plantes ocuparan provisionalment l’espai de les palmeres. Seran un arbustos que no comporten els problemes que sí que s’han produït amb el pas dels anys amb les palmeres. Aquestes noves plantes s’ubicaran en els llocs on estan les palmàcies, de forma que tapen els troncs talats.

Segons s’explica en l’informe redactat per tècnics d’ESPAI, les palmeres plantades en la dècada dels 80, algunes d’elles, amb més de 10 metres d’altura, “han acumulat una sèrie de problemàtiques que, en alguns casos, comporten un greu perill de trencament d’estípit” (tronc), amb “greus conseqüències, fonamentalment per a la seguretat i integritat física dels ciutadans”. El problema no és exclusiu de Paiporta, que té els mateixos inconvenients amb aquestos arbres que altres localitats i la pròpia ciutat de València.

La mala situació de les palmàcies de Paiporta té orígens diversos, entres els que es troben la plantació en espais de terra reduïts i un entorn de paviment, les deficiències en la dotació hídrica i en la radiació solar per l’orientació dels carrers o la proximitat als edificis, que també motiva el desviament del tronc, un manteniment deficitari de l’estípit i la valona o coll, les ferides per podes mal realitzades i, per últim, la plaga de morrut roig que afecta a algunes d’elles.

Les conseqüències d’aquesta manca de manteniment o cura deficient de les palmeres durant anys han estat la proliferació d’arrels adventícies fora de la base, així com d’estretaments en el tronc, elements que perjudiquen l’estabilitat de l’arbre. També s’han observat ferides que provoquen forats. Al tractar-se d’espècies que no tenen capacitat de regeneració del tronc al no produir fusta nova, cada ferida o xancre sumats a les inclinacions excessives suposen un perill afegit a l’exemplar.

Algunes de les palmeres pateixen tots els problemes descrits, a més de comptar amb el denominat ‘efecte diana’, és a dir, que es troben en punts d’alta concurrència i circulació com terrasses de bars i restaurants, encreuaments de carrers o edificis públics, parcs infantils, poliesportiu, o itineraris d’ús intensiu. Tots aquests criteris s’han valorat per a determinar quines palmeres s’han d’abatre, i en quin ordre.

En la primera fase de l’estudi, s’han detectat 11 palmeres sobre les quals hi ha la recomanació d’abatiment immediat pel greu risc que suposen per a la seguretat. Altres 15 es troben en una situació que aconsella l’abatiment, encara que no immediat. En altres 20 es podrien establir solucions, encara que és probable que moltes d’elles acaben abatudes. La resta podrien quedar-se en peu amb un manteniment adequat que, segons s’explica en l’informe, no s’ha portat a terme històricament.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *