Paiporta instal·la nius per a aus insectívores per lluitar contra les plagues d’insectes d’una manera sostenible

La Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de Paiporta ha posat en marxa els últims dies un nou projecte d’instal·lació de nius per a aus insectívores a diferents punts de la localitat. L’objectiu del projecte és contribuir d’una manera sostenible al control de plagues, sense l’ús de productes químics sinó amb la reintroducció d’espècies que ajuden a exterminar determinats insectes i, de pas, contribuir a la millora de la biodiversitat de la localitat.
Les cases-niu s’han col·locat al parc de Vil·la Amparo, situat a la carretera de València, a la pinada del CEIP Jaume I, al final de l’avinguda Montgó, i a la zona verda de la CV406, front a la carretera de Picanya. Els nius estan pensats per a facilitar l’establiment de parelles d’espècies que son capaces d’ingerir gran quantitat de mosquits, com són els pàrids, entre els quals és el més comú el totestiu o carboner major.
Per les seues costums i la seua prevalença a zones periurbanes de la comarca de l’Horta Sud, s’espera que puguen establir-se en la pròxima temporada a les localitzacions triades a Paiporta. Passats uns mesos, es revisarà si s’han establert parelles a les cases niu, i s’avaluarà si s’han de buscar nous emplaçaments.
En els últims cinc anys, Paiporta ha sigut pionera en la introducció de mètodes sostenibles per al control de plagues i la lluita contra les males herbes. Així, s’han instal·lat nius per a rates penades, s’ha prohibit l’ús de pesticides químics per a acabar amb les males herbes, que s’han substituït per productes innocus, i s’han combatut plagues de diferents espècies i insectes amb altres espècies que podien acabar amb elles sense utilitzar productes perillosos per al medi ambient.