Paiporta torna a posar en marxa el programa Saó

L’Ajuntament de Paiporta ha posat de nou en marxa el programa Saó d’intervenció als centres educatius de la localitat. Es tracta d’una iniciativa socioeducativa adreçada a alumnat dels instituts de Paiporta que es porta a terme de forma conjunta entre l’àrea d’Igualtat, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i el Centre Jove.
L’objectiu del programa Saó és oferir recursos i intervencions als centres educatius que servisquen com a suport a aspectes com la promoció de la igualtat i la lluita contra la violència masclista, el reforç de la salut i la prevenció de conductes de risc, la promoció cultural i la convivència, i la informació juvenil, entre d’altres.
En el context actual, clarament marcat per la crisi sanitària, el programa Saó ha adaptat les seues intervencions als protocols de seguretat per prevenir els contagis per Covid-19. Així, per exemple, s’utilitzen metodologies que limiten el contacte físic entre l’alumnat i es prioritzen espais d’intervenció a l’aire lliure, com el pati.
En l’àmbit de la igualtat de gènere i la lluita contra la violència masclista, les propostes que configuren el programa en aquest curs 2020-2021 tan peculiar són l’activitat ‘Posts contra el masclisme’, sessions sobre noves masculinitats igualitàries, tallers d’educació afectivo-sexual, educació ‘Parella Sana’,  creació de graffitis ‘Amor Romàntic’ i el teatre-fòrum sobre la igualtat en la parella.
En l’àmbit de la promoció cultural, s’inclouen propostes encaminades a conèixer alternatives d’oci educatiu que poden trobar al seu voltant: tallers d’Afro-dance, Raps amb missatge, sessions d’escriptura creativa o tallers ‘Va de còmics!’. Així mateix, s’estableixen estratègies de col·laboració amb els centres educatius per fer arribar la informació de les alternatives que la joventut té al seu abast.
Quant a les intervencions sobre promoció de la salut i prevenció de comportaments de risc trobem el Programa Unplugged, tallers d’educació emocional, Preventic, l’activitat ‘Parlem de…’ (primers consums, la maria i el tabac, el joc on-line i les apostes, l’alcohol), ‘Cine i valors’ i el taller de gestió de l’estrès per a la Prova d’Accés a la Universitat (PAU).
Després del dur confinament i d’un estiu marcat per notícies que ofereixen una imatge negativa dels  joves i adolescents en relació al virus, l’exemplar tornada a les aules i l’esforç dels equips docents està servint, d’una banda, per educar en els comportaments adequats davant el Covid-19 i, de l’altra, per mostrar la cara responsable del  col·lectiu. En esta línia, el programa Saó pretén ajudar en la tasca i oferir recursos a través dels quals generar relacions sanes lliures de Covid-19.