Patricia Campos: «La diversitat enriqueix a la societat i ens fa veure més enllà del nostre propi món»

Quan era xicoteta què volia ser de major?

Volia ser futbolista o pilot d’avió. M’agradava molt el futbol i també tenia curiositat per saber per què volaven els avions.

Pilot, entrenadora de futbol, ha sigut difícil trencar estereotips de gènere?

Crec que aconseguir els teus somnis és ja de per si molt difícil, si damunt els vols aconseguir en mons masculinitzats, la cosa es complica. L’important és creure en tu mateixa, treballar i ser perseverant perquè els somnis estan per complir-los.

Sap que és un referent per a moltes xiques, tot el que es proposa ho aconsegueix? 

No sé si sóc un referent, al menys em quedo amb ser un impuls que els faça creure que poden aconseguir tot el que desitgen. Em queden moltes coses per fer. No sempre aconseguim el que ens proposem. Personalment m'agradaria acabar amb la violència de gènere i les desigualtats que existeixen en la nostra societat i és una cosa molt difícil. És important que cada membre de la societat aporte la seua part per aconseguir-ho però per això cal canviar la nostra manera de veure i respectar als que són diferents a nosaltres. La diversitat enriqueix a la societat i ens fa veure més enllà del nostre propi món.

Ser una dona pionera en molts àmbits, li ha passat factura? 

Realment, una no busca ser pionera. Simplement t'agraden unes professions que no ha fet abans cap dona. Ser pionera m'ha donat moltes alegries perquè és una oportunitat de fer veure a la societat que les dones podem escollir qualsevol professió que ens agrade. No tenim límits.

Com va ser la seua experiència en l'exèrcit? 

Sempre em quede amb la part positiva.

I al món del futbol? 

Molt bona. Poder gaudir del futbol al país on millor es juga és impressionant. Aprendre de la seua professionalització, de les seues instal·lacions i de tot el que envolta a l'esport als EUA ha sigut molt enriquidor.

Com a gran defensora de la igualtat, què li diria a les generacions futures?

Tots els éssers humans som iguals però diversos. Tots mereixem les mateixes oportunitats independentment del nostre sexe. Cal lluitar per aconseguir la tan anhelada igualtat real i que les properes generacions gaudeixen d’una democràcia plena.