Per l’Horta felicita la “Coordinadora per la protecció de les Moles. La Mola nostra”

La Generalitat Valenciana va publicar el 26 de novembre l’ampliació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria, en el que ha inclòs l’espai de les Moles de Paterna.

Per l’Horta ha recolzat l’ús verd del paratge de les Moles en comptes dels projectes que volien implantar a la zona (Zona Franca i Port Mediterrani) per la pèrdua que significaria una reserva verda, de les poques que li resten al municipi de Paterna, estratègica, a més a més, en la connexió de l’Àrea Metropolitana de València amb el Parc Natural del Túria. Argument suficient al que afegir els problemes de mobilitat que comportaven, l’augment de l’ús de vehicle privat amb el consegüent augment de les emissions de CO2 i el desficaci que suposaria cimentar més d’un milió i mig de metres quadrats entre els quals es troba el Barranc d’Endolça. Un barranc que ja es va desbordar a causa de les últimes tempestes i on la impermeabilització de tots aquests metres quadrats multiplicaria el risc d’inundacions.

Aquest paratge representa un àrea forestal i de sòl agrícola de secà amb una superfície de 471 hectàrees no urbanitzables que alberga zones d’alt interès per a l’oci en família, compatible amb els objectius de conservació i millora de l’espai natural. Es troba en una zona privilegiada, a pocs quilòmetres de València, al mig del futur Anell Ciclista de l’Horta i ben comunicat per tramvia i metro amb la capital, convertint-se així en la porta d’entrada i zona d’amortiment del Parc Natural del Túria. Una porta amb sendes que l’enllacen amb els diferents llocs d’interès natural i patrimonial d’aquesta zona de Paterna, el seu nucli urbà així com els de Burjassot, Godella, Sant Antoni i amb la possibilitat d’integrar una xarxa més àmplia de corredors verds fins a la costa i les infraestructures verdes del litoral.

Una xarxa que Per l’Horta sempre ha estimulat com a eina d’articulació i coneixement de zones periurbanes molt sensibles on perilla la seua caracterització natural o agrària, mereixedores de protecció.

Per tot això, des d’una perspectiva que volguérem més coherent en la defensa del món agrari i del medi ambient, toca ara felicitar-se per l’ampliació protectora que el PORN del Parc Natural de Túria propugna incloent-hi el paratge de Les Moles, i exigir a les autoritats mediambientals i urbanístiques que es mantinguen fermes i que rebutgen les al·legacions dels interessos financers depredadors del territori que, emprant enganyosament les banderes de l’activitat econòmica i de l’ocupació, volen arrabassar-lo sota un model urbanístic i comercial insostenibles.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *