Pla d’ajudes fiscals a Paiporta front al COVID-19

La corporació municipal de Paiporta es va reunir aquest dijous en la primera sessió plenària telemàtica de la història. El ple es va desenvolupar d’aquesta manera com a mesura de prevenció de contagis pel coronavirus Covid-19. En el ple es varen aprovar mesures fiscals sense precedents per a fer front als efectes econòmics de la pandèmia sobre empreses i particulars. A més, va eixir endavant una moció institucional que compromet a l’Ajuntament a focalitzar tots els esforços possibles en pal•liar els efectes econòmics i socials de la crisi, i que reivindica el protagonisme dels ajuntaments. El ple va començar amb un minut de silenci en memòria de les víctimes.

Entre les mesures d’aquest pla d’ajudes fiscals es troben les de suport a empreses i treballadores i treballadors autònoms, que tindran bonificada la taxa de fem durant tot 2020, cosa que els estalviarà més de 47.000 euros, amb bonificacions particulars que en determinats casos poden arribar als 433 euros.

A més, en l’impost d’ocupació de via pública de terrasses de bars, restaurants i cafeteries també tindran bonificat el segon semestre de l’any, i se’ls aplicarà una rebaixa del 66,66% en la primera meitat de 2020. Això permetrà estalviar als negocis d’hostaleria un total de més de 42.000 euros. Així mateix, quedarà bonificada amb la mateixa fòrmula la taxa per ocupació de via pública per a les parades del mercat ambulant i del mercat fixe. Aquesta mesura suposarà un estalvi global per a aquests negocis de més de 24.600 euros. Empreses i autònoms no hauran de fer cap tràmit per a beneficiar-se’n.

Dins dels punts de l’ordre del dia referents a l’estat dels comptes municipals, el govern també va donar compte de la liquidació del pressupost de 2019 i el període mitjà de pagament a proveïdors, que se situa en 8,42  dies en el primer trimestre.

Quant a la liquidació, el romanent positiu de tresoreria, després de tancar-se el pressupost de 2019, ascendeix a 8.754.896,24 euros. Les lleis en vigor sols permeten destinar un 20% d’aquests diners a despesa municipal, tot i que la situació especial per la pandèmia podria modificar les regulacions estatals. El consistori estarà atent a qualsevol novetat en aquest sentit per a invertir el màxim possible en ajudes socials, de suport econòmic al teixit empresarial local, i en inversions.

Declaració institucional de la FVMP
Per últim, el ple va aprovar una declaració institucional de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) en què es fa una crida a la unió del municipalisme valencià front al coronavirus. El text insta al govern d’Espanya a que permeta que els ajuntaments puguen disposar del 100% del superàvit i del romanent positiu de tresoreria per a fer front a les conseqüències de la pandèmia, que flexibilitze les normes de despesa per a que es puga ajudar a empreses i autònoms des de les entitats locals, i que facilite la participació dels ajuntaments en la confecció de plans i fons per al restabliment econòmic.

A més, sol•licita una major participació en els Fons Europeus per a atendre amb eficàcia les difícils circumstàncies econòmiques que se’n derivaran de la situació actual, i a mantindre la coordinació amb l’administració autonòmica, especialment, amb la presidència de la Generalitat Valenciana.