Presentació del llibre dedicat a Portacelli en Serra

Ahir a la vesprada va presentar-se en la Casa de Cultura de Serra el llibre commemoratiu dels 750 anys de la cartoixa de Portaceli, en què l’ajuntament ha participat en l’edició (PUV, 2023).

 

Una obra coral, amb 20 col·laboracions en forma de capítols i nombroses autories del món de l’acadèmia i la investigació històrico-artística.

Com a cloenda de la Fira del llibre de la localitat del Camp de Túria, davant una seixantena d’assistents, l’alcaldessa Alicia Tusón i els estudiosos de l’orde cartoixà Paco Fuster, Josep-Marí Gómez i Albert Ferrer presentaren La cartoixa de Portaceli (1272-2022). Vuit segles de testimoni, la institució valenciana que, conjuntament amb la seu de València i el Tribunal de les Aigües, daten de temps de Jaume I el Conquistador, per consegüent, les més antigues que queden en ús d’aquell regne de València.

La presentació també comptà amb la presència del professor Adrià Besó Ros, investigador de la Universitat de València que dissertà sobre “La cartoixa de Portaceli (1835-1943). Recepció, valors, significats i usos” ( en el marc del Projecte I+D+i Paisaje Cultural, construido y representado (PID2021-127338NB-I00), finançat per MCIN/ AEI/10.13039/501100011033/, cofinançat amb fons “FEDER Una manera de hacer Europa”).

Després de les preguntes realitzades des de l’auditori, l’acte finalitzà amb la venda massiva de l’obra i la seua signatura pels seus coordinadors en un ambient especial quan es tracta de la fundació de la serra Calderona, per la qual els veïns de Serra i de les poblacions de la rodalia senten especial devoció.

Clouen d’aquesta manera els esforços que tant Fustercom Gómez i Ferrer li han dedicat a les cases valencianes de l’orde cartoixà durant unes quantes dècades, producte dels quals han estat –entre d’altres moltes accions-l’organització i coordinació de congressos nacionals i internacionals, seminaris i la publicació d’un bon nombre d’articles, capítols de llibres, actes de congressos, guies didàctiques  i llibres monogràfics/miscel·lanis, tant d’investigació com de divulgació científica.