Puçol s’unix al concert de campanes europeu per a que la UNESCO declare el toc manual com a Patrimoni de la Humanitat

Davall l’eslògan Llancem les campanes al vol!, el dissabte 21 d’abril, a les 12 del migdia, el campanar de la parròquia dels Sants Joans s’unix al concert de campanes a nivell europeu per a recolzar que la UNESCO declare el toc manual de campanes com a Patrimoni de la Humanitat. Allí estarà la Colla de Campaners de Puçol amb un repertori de tocs i alguna que una altra sorpresa.

Pau Martínez és un jove campaner de Puçol que des que tenia a penes 15 anys va començar a practicar el toc manual de campanes en l’església dels Sants Joans i, des de llavors, es puja en companyia d’altres amants d’esta tradició al campanar, sempre que hi ha una festivitat assenyalada, per a tirar les campanes al vol.

En el toc de campanes del 21 d’abril se sap quants pobles de quants països han confirmat la participació?

Serà a nivell europeu, no sabem exactament el nombre dels campaners i carillonistes que participaran en cada campanar, se suposa que al voltant de mil torres.

De qui ha partit la iniciativa d’este toc de campanes el 21 d’abril?

La idea va sorgir com proposta de les associacions d’Hispània nostra, Campaners d’Albaida i del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MITMAC) ja que enguany se celebra l’Any del Patrimoni Europeu, per tant és una oportunitat única perquè el tema de les campanes agafe molta força i augmente la seua presència en actes oficials en la societat actual.

La UNESCO ja ha iniciat algun tràmit o este toc conjunt és perquè comence a estudiar-se la proposta de considerar-ho patrimoni?

Este toc més que res és perquè la societat europea veja la força que han agafat les associacions de campaners i carillonistes, i perquè es declare el toc manual de campanes Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per tant encara no s’ha fet cap tramitació…

A Puçol, qui seran els encarregats de tocar les campanes?

Els encarregats que el nostre poble s’unisca al toc europeu serem la Colla de Campaners de Puçol. Aproximadament tocarem uns 6 o 7 campaners dalt, en la torre dels Sants Joans, eixe dia tan important.

Hi ha un programa i una duració previstos per a eixe toc manual?

Tenim pensat per a eixe dia un xicotet Concert de Campanes, amb un repertori d’uns quants tocs que es feien antigament en la comarca de l’Horta i en la ciutat de València, així com un ampli repertori de tocs: el del Clamoreig, el d’Albat, el toc de foc, de Viàtics, distints voltejos de campanes… També, al ser un dia extraordinari, improvisarem alguna cosa ja que l’important és que sonen les campanes.

A més del dissabte 21, hi ha alguna altra activitat prevista per a més avant?

Per ara no, després cada campanar amb la seua associació de campaners es dedicarà amb interés que hi ha de seguir cuidant i treballant perquè el toc manual continue sent important en cada una de les poblacions on està present, ja que és la identitat de cada localitat el que ens fa únics.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *