Rafelbunyol investiga si queden restes dels refugis antiaeris construïts als voltants de l’edifici de l’ajuntament durant la Guerra Civil

L’Ajuntament de Rafelbunyol i Aigües de València col·laboren en una investigació per determinar si encara queden restes dels refugis antiaeris construïts als voltants de l’edifici de l’ajuntament per protegir a la població civil durant la Guerra.
L’empresa Aigües de València ha facilitat el seu georadar, normalment empleat per a analitzar la bona canalització, per localitzar les entrades i possibles restes de les edificacions subterrànies.
L’historiador local Vicente Gómez Herrráiz ha estat investigant les actes municipals on es fa referència a l’existència dels refugis, sembla que 2, que estarien situats a l’encreuament dels carrers Calvari, Magdalena i Verge del Miracle.
Fruit de les seues investigacions, Vicente Gómez, esbrina que a Rafelbunyol hi havia una rellevant caserna d’intendència que era important protegir. A més, hi havia diverses instruccions del Ministeri de Governació de l’època amb l’obligatorietat d’acollir a xiquets i xiquetes de fora. Aquesta documentació més la memòria oral i els records que encara tenen algunes persones majors, s’han determinat els punts aproximats on estarien les entrades i eixides als refugis i per on s’ha passat el georadar.
«Des de l’ajuntament hem de potenciar la investigació sobre la història local i fer possible que es documente amb rigorositat aquells fets que només ens han arribat per transmissió oral.
Des del moment en què Vicente va acudir a l’Ajuntament a contar-nos la seua investigació i el que necessitava per a trobar els refugis, comptà amb el nostre suport» afirma Alicia Piquer, regidora de Memòria Democràtica.
«Volem agrair a Aigües de València la seua inestimable col·laboració desinteressada en aquest projecte publicoprivat, que no sols a posat la tecnologia sinó també el personal per a localitzar les restes bèl·liques» assegura Fran López, alcalde de Rafelbunyol.