Rafelbunyol retira a Franco el títol d’alcalde honorari

L’Ajuntament de Rafelbunyol, mitjançant una declaració institucional realitzada hui al plenari, ha decidit la retirada a Francisco Franco dels títols d’alcalde honorari i de fill predilecte de la localitat.

L’acta de declaració d’honors al dictador s’ha localitzat gràcies a les investigacions respectives que han estat realitzant dos exregidors d’aquest Ajuntament, qui fóra portaveu del PSPV-PSOE, José Martínez Borrás, i qui fóra portaveu del Grup Compromís, Enric Carbonell Ros.

El document original de l’11 de desembre de 1946 recull «la declaració d’adhesió del poble de Rafelbunyol i de la seua corporació municipal a Franco». La Comissió Gestora Municipal reunida en sessió extraordinària, va fer aquesta declaració i el va nomenar alcalde honorari perpetu i fill predilecte de Rafelbunyol, tal com consta al Llibre d’Actes Ajuntament de Rafelbunyol (núm. 4164, foli 27, acta 11/12/1946).

Aquesta anomalia democràtica ha sigut subsanada amb la declaració institucional de l’actual Corporació municipal que assenyala que «la supressió d’aquests títols suposa la condemna expressa de la societat democràtica de Rafelbunyol al franquisme, a la legitimació que durant dècades es va fer de la violència institucional amb la finalitat d’imposar unes conviccions polítiques totalitàries contràries a la llibertat i a la democràcia».

La declaració institucional que ha estat aprovada hui pel plenari amb el suport de tots els partits de la corporació -PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciudadanos- suposa, a més, «un reconeixement implícit a totes les víctimes del franquisme i complir tal com diu la llei 14/2017 i el Comité de Drets Humans de les Nacions Unides amb el dret a la memòria democràtica com a garantia de no repetició d’uns fets deplorables».

Una decisió que coincideix amb l’aprovació en el Consell de Ministres de l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, que a més, de pretendre la recuperació, salvaguarda i difusió dels valors democràtics, condemna expressament el colp d’estat, del que es compleixen 85 anys, i el règim franquista posterior.