Recuperació econòmica, polítiques socials i lluita contra el canvi climàtic, les prioritats del pressuposts 2022 d’Albalat dels Sorells

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Albalat dels Sorells ha aprovat els pressupostos per a l’exercici 2022, tot i el vot en contra del Partit Popular.

Compromís i el PSPV, (coalició de govern de l’ajuntament), presentaren uns comptes per al 2022 molt en la línia dels darrers anys, motiu pel qual, les polítiques del pacte de govern, tindran un exercici més per a consolidar els projectes iniciats el 2015.

Malgrat la pandèmia, el govern municipal continua apostant per les persones, les polítiques socials i per a continuar lluitant contra el canvi climàtic potenciant les polítiques mediambientals a través d’”Albalat 0,0”; el projecte que impulsa l’ajuntament pel foment de les energies renovables i la descarbonització del municipi.

La xifra global del total del pressupost se situa en 3.996.000 €, tant d’ingressos com de despesa. Cal recordar que per llei, les administracions públiques han de reflectir i equilibrar en el document pressupostari les despeses i els ingressos.

Pel que fa a la despesa, l’equip de govern continua apostant per reforçar la plantilla de personal tal com es va consensuar amb els sindicats i per la contractació temporal de persones aturades; “Per a donar un bon servei a la ciutadania calen persones que executen els projectes i tramitacions. La pandèmia ha retardat totes les administracions i és hora de què l’ajuntament agilitze la tramitació d’expedients i projectes. Al mateix temps, el volum de feina en estos últims anys, ha augmentat en tots els departaments i calen més mans per a millorar els serveis que es presten des de l’ajuntament.” Comenta Nicolau Claramunt, alcalde de la localitat.

La despesa corrent se situa en 1.134.0000 €; les inversions acrediten 380.000 € que s’ampliaran posteriorment amb les transferències de la Diputació i la Generalitat. La resta es reparteix entre partides com les transferències corrents, despesa financera, passiu financer, etc.

Però tal com ha avançat l’Alcalde Nicolau Claramunt en la mateixa sessió plenària: “La xifra inicial d’inversions es veurà àmpliament augmentada per les ajudes que han de vindre de la Diputació i de la Generalitat, principalment, des dels fons europeus: Eixa quantitat pot fer augmentar en més d’1 milió d’Euros la quantitat per a inversió real al municipi”.

Seguint en el capítol de despeses, val a dir que augmenta cultura i la despesa social: apugen les ajudes a les persones aturades i es crearan noves ofertes d’ocupació amb unes bases pròpies; la partida de festes recupera el crèdit que mantenia abans de la crisi de la Covid. En total seran més de 115.700 € més que l’exercici anterior.

Congelació d’impostos i taxes

Quant als ingressos, cal destacar que les taxes i impostos no augmenten i que les partides més importants dels ingressos seran les transferències de l’estat, els impostos directes i els indirectes, així com la previsió de l’augment de les subvencions per part de la Diputació i la Generalitat. En total, l’ajuntament té previst ingressar 3.996.000 €, en aquesta primera fase del pressupost.

 

Prop de 1.000 € per habitant

Des de totes les administracions s’està fent un esforç per què el 2022 siga l’any de la recuperació definitiva. Les inversions dels fons europeus han de complementar l’esforç inicial de les administracions locals per combatre la pandèmia. Per aquest motiu, l’Ajuntament té previst uns ingressos complementaris provinents de les ajudes europees a través d’altres administracions, tal com hem comentat, la qual cosa suposarà una gran oportunitat per al municipi. En paraules de l’alcalde, Nicolau Claramunt:  “Albalat destinarà 991 € per habitant sense contar les ajudes que poden vindre dels  fons europeus”.

Les inversions més significatives seran, una vegada més, les referents a les infraestructures i a l’adquisició de patrimoni municipal, (79.000 € fase 2 i 3 del carrer Major;  36.000 € de terreny rústic;  109.000 € patrimoni municipal de sòl, etc.).  El programa “Albalat 0,0” té consignat prop de 100.000 €, (34.000 € autoconsum “Macària”; 36.000 € aerotèrmia de la biblioteca; 6.000 € ecotrac; adequació de la sala juntes i del despatx d’alcaldia, etc…). La resta d’inversió fins a arribar a 380.000 € inicials es completarà amb obres menors, (porters electrònics dependències municipals; càmeres de seguretat; rellotge de sol del parc municipal “Macaria”; mobiliari urbà; paellers, etc…)

Amortització del deute

Cal recordar que el 2021 ha estat un any complet de pandèmia i gran part de l’esforç de l’ajuntament es va destinar per a ajudar a les persones treballadores autònomes, empreses, comerços, famílies vulnerables i altres col·lectius afectats per la crisi sanitària.

Tot i això, un dels objecctius de l’equip de govern ha estat l’amortització del deute heretat de l’època de l’anterior govern municipal el 2015. Segons el primer edil, :”l’Ajuntament acabarà l’any liquidant més del 70% del deute que tenia en 2015 de més d’un milió d’euros”.