Reunió a Meliana per a coordinar les exhumacions de veïns a les fosses 120 i 147 de Paterna

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l’alcalde de Meliana, Josep Riera, s’han reunit amb familiars de les víctimes de les fosses 120 i 147 del cementeri de Paterna, trobada en la qual s’han exposat les diferents possibilitats de coordinació i col·laboració «per a iniciar les tasques d’exhumació com més prompte millor», ha afirmat la consellera.

A la reunió també han assistit membres de la corporació municipal. La consellera ha traslladat als familiars de les víctimes el treball que s’està fent des de la conselleria, així com les possibilitats per a exhumar les fosses, «una tasca de memòria, justícia i reparació en la qual estem avançant i per a la qual és imprescindible la col·laboració entre totes les administracions implicades».

Pérez Garijo ha assenyalat que, en aquests moments, es troba en exposició pública l’ordre de subvencions, a la qual podran acollir-se tant associacions com ajuntaments, «per a permetre recuperar als familiars les restes dels seus sers estimats víctimes del franquisme i donar-los un enterrament digne».

«Convocarem subvencions i també exhumarem directament des de la conselleria», ha afegit Pérez Garijo. L’alcalde de Meliana, Josep Riera, ha explicat que, en aquest procés, «hem fet l’acompanyament i seguiment per a aconseguir l’objectiu final que és recuperar els cossos dels seus familiars, per a poder descansar i reparar un fet que és de dignitat humana el fer-lo».

La fossa 120 del cementeri de Paterna alberga probablement els cossos de 13 persones, la majoria de Meliana, una de València, una de Toledo i un de Massamagrell, mentre que en la 147 hi ha un sol cos d’un dels afussellats de Meliana.

Els familiars de les víctimes, constituïts ja en associació, han reclamat la subvenció, i preparat el projecte d’exhumació, identificació i inhumació.

Durant la passada legislatura ja es van mantindre diverses reunions mentres es constituïen com associació. Recentment també es van reunir junt al regidor d’Educació Joan Orts amb el diputat provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, institució que també subvenciona les exhumacions via convenis. De fet, l’Associació de familiars de la fossa 120 estan a l’espera de signar pròximament el conveni amb l’ens provincial que els permetrà recuperar els cossos que des de fa tants anys anhelen.