Serà Horta Sud 2030 presenta 19 propostes concretes per a les administracions amb la finalitat de modernitzar i garantir la competitivitat empresarial en la comarca

Serà Horta Sud 2030 ha presentat hui l’informe Serà Economia Sostenible, on analitza la situació actual del parc empresarial i industrial de l’Horta Sud i planteja propostes d’actuació concretes per a tots els nivells d’administració competents. L’informe, que ja es pot consultar en obert, s’enviarà en els pròxims dies als diversos ajuntaments de la comarca i a la Mancomunitat amb la finalitat que siguen aprovats per ple i assumits com a compromisos per avançar en el compliment dels ODS i l’Agenda Urbana 2030.

L’aliança Serà Horta Sud 2030, impulsada per diverses associacions, institucions públiques i empreses de l’Horta Sud per a la reconstrucció de la comarca, ha fet públic l’informe ‘Serà Economia Sostenible’. En l’informe s’analitza l’estat del territori metropolità en matèria industrial i s’estableixen línies d’actuació concretes adreçades a les diferents administracions públiques competents amb la finalitat de modernitzar i garantir la competitivitat de les indústries de l’Horta Sud.

Concretament, l’informe parteix de les conclusions sorgides de la taula comarcal Serà Economia Sostenible celebrada el passat desembre a Catarroja i on estigueren presents representants de pràcticament la totalitat de municipis de l’Horta Sud, la Mancomunitat Horta Sud i la Generalitat Valenciana, així com representants dels sindicats majoritaris, el teixit associatiu de la comarca i empreses de diversos sectors.

En l’informe es posa en valor el potencial econòmic de l’Horta Sud, amb un parc empresarial amb més de 28.000 empreses, un percentatge que suposa gairebé el 8% de les empreses de la Comunitat Valenciana, i especialment el potencial industrial, amb gairebé 2.600 indústries, més de seixanta polígons industrials i gairebé 27.000 contractes de treball signats en 2021. En quant a la provisió de llocs de treball, l’any passat es van signar a la comarca de l’Horta Sud gairebé un de cada cinc contractes de treball industrial de la Comunitat.

Sobre el model industrial de l’Horta Sud, es destaca que aproximadament una de cada cinc empreses industrials de la província de València se situen a l’Horta Sud, la majoria d’elles de caràcter familiar, i que anualment es creen en aquest territori unes dues-centes empreses noves, encara que el pes de la indústria es va reduint progressivament.

Pel que fa a les accions de millora, l’informe insta als ajuntaments a aplicar propostes concretes en relació, entre altres, amb la millora les infraestructures dels polígons industrials, l’enfortiment de les associacions empresarials i de comerç, la dedicació de recursos humans a la dinamització industrial o la participació en l’estratègia comarcal de coordinació amb el Foro Empresarial de l’Horta Sud, la Mancomunitat i la resta d’administracions competents.

Així mateix, l’informe insta a la Mancomunitat a impulsar reunions de treball conjuntes entre administracions i associacions. També a crear i potenciar una imatge de marca comarcal per a les empreses del territori i a crear una oficina d’informació sobre fons europeus que ajude a les empreses de la comarca a orientar els projectes. Finalment, també indica propostes d’actuació per la Conselleria d’Economia Sostenible i les direccions generals competents, com ara obrir diverses convocatòries d’ajudes per enfortir el teixit empresarial, cooperar amb les administracions locals i comarcal, crear un servei descentralitzat a l’Horta Sud vinculat a la coordinació i suport del teixit industrial i a impulsar inversions concretes a l’Horta Sud.

Des de l’aliança Serà Horta Sud 2030 han anunciat també que en les pròximes hores presentaran l’informe Serà Economia Sostenible per registre d’entrada a tots els ajuntaments de la comarca, així com a la Mancomunitat Horta Sud i les diferents Direccions Generals implicades amb la finalitat que es comprometen amb les propostes plantejades per avançar en la línia que marquen els ODS i l’Agenda Urbana 2030. L’informe es pot descarregar en obert a serahortasud.org/observatori