Sergi Ruiz: «Encara que diguen el nombre de contagis per poblacions, seguirem sent estrictes en el compliment del confinament»

Entrevista amb Sergi Ruiz, alcalde de Foios

Com alcalde li agradaria saber les dades de contagiats del seu municipi?

Saber les dades de contagiats pot tenir un doble vessant. Si són relativament bones, hi ha pocs contagiats, podria donar ànim a la gent i psicològicament podria ser bo, però també podria generar en certa població una sensació de relaxació davant les mesures de confinament. Com a Ajuntament, independentment d’aquestes dades, nosaltres seguirem actuant de la mateixa manera: complint estrictament l’estat d’alarma, fent controls perquè es complisca el confinament i executant la neteja dels carrers.

Hui ha començat el repartiment de les màscares que des del govern han enviat a les comunitats autònomes i al seu torn a les poblacions, han arribat mascaretes a Foios?

No, a Foios no han arribat mascaretes i a altres pobles de la comarca tampoc. No sabem els criteris de perquè a uns municipis sí i a altres no.

Estan notant certa descoordinació en quant a la informació que arriba als Ajuntaments referent a les mascaretes?

Sí, falta informació clara i contundent de las Autoridades Sanitarias, per això cada Ajuntament fa el que considera oportú o el que pot permetre pel seu pressupost municipal. Hi ha municipis que han comprat mascaretes o altres que han coordinat un repartiment de màscares amb tela confeccionades per voluntàries. La veritat, és que no hi ha instruccions precises. Les màscares que ara s’estan repartint per als treballadors són d’ús quirúrgic, d’un sol ús. Considere que és necessari que les màscares es reparteixen de forma massiva i periòdica i amb unes instruccions precises.

Davant d’aquesta situació de crisi econòmica, quines mesures s’han posat en marxa des de l’Ajuntament?

Foios partia d’una situació favorable, ja eliminarem la taxa de fem i la contribució estava fraccionada. Ara s’ha suspès el pagament de tributs i allargat el període voluntari. A més, s’han suspès aquelles taxes que no s’han pogut fer servir per l’actual situació com la taxa de terrasses o de mercats. A nivell social, hem rebut de la Conselleria 13.000 euros per destinar-los a les famílies vulnerables. Ha suposat una ajuda molt important. La setmana passada vam fer una comissió de serveis socials on vam aprovar 28 expedients més, que se sumen als que ja donàvem, a les famílies vulnerables. A més, hem donat 98 beques de menjador a aquelles famílies que no entraven a les ajudes de la Generalitat però que ho necessitaven.

I el voluntariat què tal ha funcionat a Foios?

Molt bé, moltes persones a nivell particular i col·lectius s’han oferit a ajudar a la gent gran; a portar-los la compra o els medicaments. Des de serveis socials s’està coordinant tot el voluntariat. La gent està responent molt bé.

I la neteja als carrers, com s’està organitzant?

Al començar la crisi sanitària vam comprar des de l’Ajuntament una màquina d’alta capacitat per netejar a pressió. L’estem utilitzant per netejar les zones de més trànsit: comerços, farmàcies, centre de salut … a més, comptem amb l’ajuda d’agricultors voluntaris que netegen carrers de la població.

Tot i la crisi aposten per la cultura, com va a felicitar Foios els aniversaris dels xiquets i xiquetes?

El sector cultural és un dels més afectats per la crisi. En Foios comptem amb una escola de teatre, bressol del nostre festival Escènia. Hem parlat amb l’escola de teatre i ells seran els que felicitaran als xiquets i xiquetes a través de vídeos personalitzats. D’aquesta manera, ajudem a el sector cultural i els xiquets tenen un bonic record de felicitació.

Les falles va ser el primer que es va suspendre, Foios té una gran quantitat d’actes al llarg de tot l’any, què més esdeveniments s’han vist afectats per aquesta situació?

Hi ha moltes qüestions que estan en l’aire, Escènia que és al juliol, el Campus esportiu Ferran Torres que és al juny o l’escola d’estiu. No sabem si ho podrem fer o no, estem a l’expectativa de la ‘desescalada’ i les indicacions que ens donen des d’estaments superiors. Els ajuntaments tenim poca presa de decisions en aquests aspectes.

La gent està preocupada, què els diria?

No estàvem preparats per a viure aquesta situació, sobretot psicològicament. Els plans de contingència amb què comptava l’estat estaven basats en una base teòrica i ara ho estan portant a el pla de la pràctica, però la situació la superarem entre tots, no hi ha altra eixida, que la de superar-la i ho farem amb nous ensenyaments per millorar en un futur i llevant-nos molts perjudicis.