Teresa Espinosa, regidora de festes de Paterna: «Són unes festes que pensen en tots, hi ha actes per als més joves, per als xiquets i per als més grans»

Teresa Espinosa és la nova regidora de festes de l’Ajuntament de Paterna. S’estrena en el càrrec (va prendre possessió el passat mes de juny) amb un dels grans reptes de la regidoria: les festes patronals de Paterna. Unes de les festes més completes de la comarca, amb activitats per a tots els públics i barris, i amb actuacions dels artistes més populars. Tot això sense oblidar la seua tradició i històrica: la Cordà.

S’estrena com a regidora de festes. No és casual que l’alcalde, Juan Antonio Sagredo, haja volgut donar-li aquesta competència a l’Ajuntament, quina relació ha tingut amb les festes de la població?
La meua família i jo sempre hem estat molt involucrats amb els diferents festejos de Paterna. Quan les festes patronals les organitzaven els clavaris (ara ho fa l’Ajuntament) els meus pares i la meua família sempre han sigut clavaris molt actius. També sóc de la comparsa cristiana Jaume I des dels tres anys, i de la Confraria del Santíssim Crist de la Fe. Fallera vaig ser fins als 14 anys de Sant Roc i sóc tiradora de la Cordà.

Què destacaria de les festes de Paterna?
Són unes festes que pensen en tots. Hi ha actes per als més joves, per als xiquets i per als més grans. I a la nit, a més dels actes i concerts que organitza l’Ajuntament les comparses tenen les seues pròpies discomòbils. L’oci nocturn és diari a Paterna.

I per els xiquets i xiquetes?
Hem previst nombroses activitats per al públic infantil. Continuem amb el tobogan aquàtic i hauran espectacles per als més xicotets en tots els barris.

La igualtat, en el seu sentit més ample, també serà present a les festes …
Sí, en tots els concerts hi haurà un Punt Violenta i també una Unitat de Prevenció d’Alcohol. A més, promourem la igualtat, el medi ambient i la neteja potenciant l’ús de gots reutilitzables que portaran missatges contra la violència de gènere. D’altra banda, tant en el pregó com en els jocs florals hi haurà un intèrpret de la llengua de signes. L’Ajuntament té un acord amb FESORD i tots els veïns que sol·liciten aquest servei per a altres actes comptaran amb un intèrpret de la llengua de signes.

Són els concerts també uns dels pilars de les festes de Paterna …Aquest any hem ampliat un dia més els concerts passant de tres a quatre. Els artistes que vindran a les festes de Paterna són La Unión, Blas Cantó, Ana Guerra i El Arrebato. A més, els grups paterners INC i Automatic actuaran com a teloners de la Unió.

Parlar de les festes de Paterna, és sobretot parlar de la Cordà, alguna novetat enguany? Paterna sempre ha sigut un referent en matèria de seguretat. Aquest any també hi ha novetats. Quatre policies locals estaran dins de la Cordà, han de portar uns dispositius sota l’armilla, que en cas d’urgència els activaran i donaran l’avís a emergències. A més, tots els tiradors que participen en la Cordà portaran un braçalet que identificarà al tirador amb foto. Aquest any a més hem augmentat un 33% el dispositiu sanitari i es retrasmitirá la Cordà en directe des de l’Ajuntament on s’instal·larà una gran pantalla.

La Cordà s’ha convertit en un important reclam turístic …

Sí, al 2017 va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional i estem treballant perquè siga reconeguda a nivell internacional. Es tracta d’una festa molt particular i no tots poden participar en tirar coets. Per això es va construir el coetòdrom, un espai que reprodueix la Cordà en què es pot gaudir de forma segura. A més, aquest any, l’últim dissabte de mes, un dia abans Cordà, farem una tirada tradicional perquè també pugan vore-la.

Molts municipis de la comarca han hagut de suspendre actes per baralles durant festes, van a activar algun protocol especial a causa de la situació que han viscut municipis veïns?

Per sort les festes de Paterna sempre han sigut unes festes tranquil·les. Esperem que aquest any també ho sigan, però donat la situació que ha passat en municipis de la comarca la Policia Local sí que ha mantingut converses amb les policies d’altres poblacions i comptem amb un ampli dispositiu policial per a prevenir qualsevol incident. A més, posarem en marxa, un any més, una mesura dissuasòria com és pujar la potència de llum de l’enllumenat perquè hi haja més intensitat de llum en tots els carrers.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *