Tornen les Falles a Museros

El poble de Museros es prepara per a viure les falles intensament, després de dos anys en què les falleres i fallers de la localitat no han pogut lluir els seus millors gal·les, ni gaudir dels seus monuments, de l’olor a pólvora, ni de la música als seus carrers.

Per això, les dues comissions del municipi esperen amb gran il·lusió la setmana fallera.

Tal com va ocórrer en altres poblacions de l’Horta, el mes de setembre, van decidir no celebrar les falles i esperar a març de 2022, per a gaudir-les amb la major normalitat possible, “encara que sempre respectant la normativa que marque la situació sanitària”, compten al periòdic El Meridiano els dos presidents: Sergio de la Falla de Museros i Paco de El Castell.

El primer cap de setmana de març, del 5 al 6, Museros donaren el tret d’eixida a les festes josepfines amb la tradicional Crida i una jornada de convivència entre totes dues comissions, que abans van acudir a l’Encontrà de falles de l’Agrupació de l’Horta Nord.
Paco Costa, president de El Castell, porta més de 25 anys al capdavant de la seua comissió i assegura que “van intentar fer tots els actes que normalment desenvoluparíem adaptant-nos a la normativa”. Per això tenen previst realitzar sopars, menjars, verbenas, un dia dedicat als infantils… tots els actes que es realitzarien qualsevol mes de març anterior a la pandèmia. Tant El Castell com la Falla de Museros compten amb un responsable Covid, que vetlarà perquè es complisquen ha rajatabla les mesures sanitàries i siguen unes festes segures.

Quant a la programació, totes dues comissions destaquen la vesprada del 18. Fallers i falleres de cada comissió recolliran a les seues màximes representants per a realitzar de manera conjunta un dels actes més emotius de la setmana fallera, l’Ofrena de flors a la Verge, en la qual homes, dones i xiquets podran desfilar sense màscareta fins a la porta de l’Església, per a oferir les seues promeses i flors a la mare de Déu.

Missa de San Josep
Un dia més tard tornaran a l’Església per a realitzar la tradicional missa de San Josep i després tindrà lloc una mascletà que organitzen de manera conjunta.

Dies abans, el 12 de març, va ser el torn de la divertida Cavalcada de Disfresses que recorrerà els carrers de la localitat fent gaudir a grans i xicotets.

Quant a l’exercici faller viscut, Sergio Sánchez destaca que la Falla de Museros, durant 2021/22 ha estat realitzant accions solidàries: donacions de sang, recollides d’aliments, de taps per a mobiliari urbà… A més, aquests dies van realitzar una visita als majors d’una residència per a homenatjar-los pel seu paper durant la pandèmia.

D’altra banda, amb més de 400 fallers entre les dues comissions, els seus censos han patit la crisi sanitària de manera diferent, mentre que la la comissió El Castell ha acusat la pandèmia descendint el nombre de fallers en el seu cens de manera notable, el president de la Falla de Museros afirma que les xifres de la seua comissió no han patit grans canvis, “fins i tot en les últimes setmanes ha augmentat el nombre de fallers”.

Una bona notícia per a la recuperació de la festa en la localitat i que esperen que en el següent exercici seguisca la mateixa tendència, tant en aquesta comissió com a El Castell, que espera que en 2022/23 “tornen molts a ser fallers”.

 

Saluda de l’alcaldessa: Cristina Civera

Estimats veïns i veïnes, l’olor de pólvora, la llum, el color i la música als carrers torna una vegada més a Museros. Després de dos anys marcats per la crisi sanitària, enguany per fi podrem gaudir de la nostra tradició i cultura.

Des d’ací, m’agradaria felicitar la comunitat fallera pel gran esforç que ha realitzat durant tota aquesta atípica situació. Les dos comissions del nostre municipi han demostrat el seu compromís i dedicació amb Museros. Però, també m’agradaria posar en valor el sacrifici de tot el sector faller que s’ha vist econòmicament perjudicat per la pandèmia.

Gràcies a l’esforç de la nostra ciutadania, hui podem celebrar aquestes Falles amb il·lusió i entusiasme. Unes dates que estaran plenes d’esdeveniments perquè tota la població de Museros puga apreciar el nostre patrimoni. En la fi d’aquest cicle faller, els nostres monuments lluiran als carrers perquè les comissions visquen aquestes Falles com es mereixen.

Finalment, m’agradaria felicitar les falleres majors i els presidents de la Falla de Museros i la Falla El Castell per demostrar tant d’aguant i ser la representació de la nostra cultura, entusiasme, passió i dedicació. Espere que gaudiu d’aquestes esperades Falles, com recompensa a tot el sacrifici que han realitzat les comissions durant tot aquest temps d’espera.

El compte enrere per a gaudir de la nostra festa ja ha començat. Confie que la població i la comunitat fallera de Museros aculla aquestes esperades Falles amb responsabilitat i complint amb les mesures sanitàries.

Visca les Falles!