Torrent entrega els Premis Carta de Poblament

Torrent es va vestir de gala el dissabte per a celebrar la VII edició dels Premis Carta de Poblament, un acte molt emotiu que te com a finalitat lliurar uns guardons que reconeixen i impulsen la labor de ciutadans i institucions a favor de la cultura, l’art, l’esport i la ciència. Estos premis reconeixen també la trajectòria de persones i institucions que amb la seua labor han contribuït a millorar la vida a Torrent. L’alcalde Jesús Ros ha destacat “el lliurament de la Carta de Poblament és la mostra de l’agraïment de tot un poble amb la tasca que realitzen les persones per ell i és, precisament amb aquests gestos d’agraïment, com es fa gran Torrent”.

Així, el guardó en la categoria Arts, Lletres i Esports, se li ha concedit a Agustín Pérez Rubio, llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de València, director del Museu d’Art Latinoamericà de Buenos Aires i curador de més de 100 exposicions en les institucions artístiques més representatives, entre altres mèrits. Francisco José Martí, cap clínic d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Clínic Universitari de València, doctor cum laude i responsable de vora 60 publicacions de recerca, ha sigut guardonat en la categoria de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient.
D’altra banda, en la categoria de Societat i Concòrdia, els premis Carta de Poblament ha reconegut la labor de Vicente Silla, president de Casa Caritat a Torrent, una institució benèfica que treballa amb famílies en risc d’exclusió social i que du a terme la seua labor a través de dos escoles infantils de la localitat i Francesc Boltes, artesà i últim ferrer agrícola de producció autòctona. En la categoria de Trajectòria Professional, el jurat ha volgut reconéixer la labor de Vicent Torrent, musicòleg, fundador del grup Al Tall i investigador de la música tradicional valenciana.

En esta ocasió, i per primera vegada, s’ha celebrat la gala de lliurament dels premis en la sala de la Casa de la Cultura, un escenari que ha permés acollir més quantitat de públic que en ocasions anteriors. A més, una pantalla gegant instal·lada a l’eixida de la sala d’actes ha permés seguir la gala en directe a tots els veïns que s’han acostat fins a la Casa de la Cultura.
El consistori ha volgut que la figura de Jaume I estiguera present en la gala ja que va ser este monarca l’encarregat de lliurar als cavallers hospitalers, el control de les terres de Torrent a través de la carta de poblament de la ciutat.
El regidor de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals, Alfred Costa, juntament amb Isabel Olmos, directora del Levante EMTV, ha sigut l’encarregat de presentar els premis i, durant la seua intervenció, ha destacat la importància de dotar a l’acte de lliurament de premis d’una narrativa i un espai que servisca per a reconèixer la labor dels premiats i compartir el moment amb un major nombre de veïns de la ciutat.

Després de la intervenció del regidor del Cultura, José Orti, com a president del jurat ha destacat la importància i transcendència dels guardons como a reconeixement a tots el que fan el seu treball cumplint amb uns ideals a més de amb la seu obligació, i en acabar, Isabel Olmos ha llegit la part inicial de l’acta que concedix els VII Premis Carta de Poblament a Agustín Pérez, José Martí, Francesc Boltes, Vicent Silla i Vicent Torrent.

Després de la presentació en video, els premiats, prou emocionats, han anat pujant un a un a l’escenari per a arreplegar els seus guardons de mans dels membres del jurat. Tots ells s’han dirigit als assistents per a agrair el guardó. Com a dada curiosa, el pare de Agustín Pérez i la seu la neboda, Carmen Pérez, han arreplegat el guardó ja que ell es troba treballant a Mèxic. Malgrat la distància ha pogut dedicar unes paraules als presents a través d’una videoconferència.

Per a tancar l’acte, l’alcalde Jesús Ros ha assenyalat la importància dels Premis Carta de Poblament i ha agraït a tots el premiats la seua contribució per a la ciutat. L’alcalde també ha volgut reconéixer el treball dels membres del jurat y la responsabilitat que té triar als premiats entre totes les candidatures.

D’altra banda, tots els assistents a l’acte han pogut endur-se com a record el llibre VII Carta de Poblament, en record d’este dia tan emotiu.
Les dones s’incorporen al jurat dels premis
El jurat, compost per una representació dels veïns il·lustres, ha incorporat per primera vegada dos dones. Així, Isabel Olmos, sotsdirectora de Levante-EMV, i Consuelo Vilaplana, directora del Centre de Majors Santa Elena de Torrent, juntament amb José Ortí Soriano (Fill predilecte segons l’acord plenari 28 de febrer de 1984), José Hernández Yago (Fill predilecte segons l’acord plenari 21 d’octubre de 1999), Manuel Herreros Casas, Champi (Insígnia d’or, segons l’acord plenari del 16 de desembre de 1986 i 29 de setembre de 1989), Vicente Carratalá (Insígnia d’or, segons l’acord de plenari de 4 de març de 2002) i José Royo Martínez (historiador i cronista oficial de Torrent) han sigut els encarregats de triar els premiats.

A més, José Deusa (Fill adoptiu segons l’acord plenari de 12 de novembre de 1993) ha actuat com a assessor del jurat. En la reunió dels membres del jurat, es va decidir per unanimitat nomenar José Ortí Soriano president del jurat i Isabel Olmos, secretària.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *