Carlos Galiana: «Només a la ciutat de València hem perdut 10.000 fallers, un 10% del total»

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha obert la trobada d’alcaldes i alcaldesses de municipis fallers que s’ha celebrat este matí al Palau de Congressos amb paraules d’agraïment a tots els sectors vinculats a la festa per la seua responsabilitat, capacitat d’adaptació i superació i col·laboració amb l’Ajuntament davant la pandèmia. Ribó ha reivindicat “un pla conjunt d’acció per a les nostres festes més universals des de la prudència i respectant sempre les normes sanitàries” derivades de la crisi per la covid-19. En l’encontre també ha participat el president de la Generalitat, Ximo Puig; el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i representants del món empresarial, institucional i festiu, per tractar la situació que travessen les Falles.

El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, aproximadament un 10 % del total, Carlos Galiana, ha parlat de la situació de les Falles i de les comissions falleres. El regidor ha detallat que com a conseqüència de la crisi “només a la ciutat de València hem perdut 10.000 fallers, aproximadament un 10 % del total”, i ha animat a “cuidar econòmicament també de les falleres i els fallers dels vostres municipis, perquè cada euro que fiqueu en les comissions va directe a l’economia local o autonòmica”. “Sense el teixit econòmic i artesanal que envolta la festa no seríem Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”, ha prosseguit el president de Junta Central Fallera. “Però no és menys veritat que si ens quedem sense falleres i fallers, no perdrem només el títol, ho perdrem tot”. Finalment Galiana ha llançat un missatge esperançador: “Hem de treballar de valent per tornar, perquè tornarem”.

Durant la seua intervenció en el primer congrés d’alcaldesses i alcaldes de municipis fallers, Joan Ribó ha recordat com “fa un any l’Ajuntament de València hauria obert les seues portes per rebre tots els alcaldes i alcaldesses de les poblacions valencianes que celebren les Falles, junts hauríem festejat que les nostres ciutats compartixen un patrimoni que és expressió d’una vivència i un treball col·lectius que ens identifiquen com a poble”. Ara bé, a causa del coronavirus es va suspendre i “malauradament la pandèmia encara ens priva del temps de Falles i amb la seua absència s’ha posat més de manifest quant les necessitem, com d’importants són per a nosaltres”. Amb la trobada que s’ha desenvolupat al Palau de Congressos “d’alguna manera volem simbolitzar la unió de totes les ciutats i de tots els pobles que estem en el moviment faller”.

L’encontre sorgix a partir de les reunions periòdiques de treball que venen mantenint l’Ajuntament de València i Junta Central Fallera amb representants fallers, com els de les juntes falleres locals, i també de la Conselleria de Sanitat. El passat mes de gener, quan les autoritats sanitàries van plantejar la inviabilitat de celebrar actes fallers durant el primer semestre, es va proposar una trobada d’este tipus per compartir informació i coordinar respostes dels diferents municipis en el context actual. “Ens trobem ací alcaldes i alcaldesses de poblacions falleres amb l’objectiu de compartir els nostres dubtes, les nostres preocupacions, les nostres propostes per afrontar la situació que vivim i per donar resposta als fallers i falleres i totes aquelles persones que en l’àmbit de la festa han vist perillar, quan no perdre, el seu treball”, ha indicat l’alcalde. “Hui ens donem l’oportunitat tots i totes de vore’ns, de coordinar-nos i de reivindicar des de la nostra autonomia municipal un pla conjunt d’acció per a les nostres festes més universals, fent-ho sempre des de la prudència que la nostra responsabilitat ens obliga” i “sempre respectant les normes sanitàries” per la covid-19.

Ribó ha destacat com “des del primer moment, tots els sectors vinculats a la festa van reaccionar amb responsabilitat, conscients de la greu situació que vivíem, anteposant la salut i la seguretat”. El primer edil ha remarcat que “el col·lectiu faller va demostrar una vegada més la seua capacitat d’adaptació i superació davant les adversitats” i ha agraït el seu “bon tarannà, la voluntat de col·laboració, treballar colze a colze amb l’Ajuntament” per fer front a la crisi per la covid-19. Joan Ribó ha explicat que “vam haver de respondre a situacions amb les quals mai havíem pensant que ens enfrontaríem”, però “l’Ajuntament de València, dins de les seues competències, va intentar fer tot allò que poguérem”, entre altres mesures, “vam a aprovar una ajudar extraordinària per a les comissions de falla perquè ajudaren els artistes i els proveïdors més immediats i vam ajudar a retirar les falles del carrer ―emmagatzemant-les a Fira València i, una xicoteta part, a la Marina―”.

Pel que fa a la fixació d’una data per a la celebració de Falles en 2021, Ribó ha mencionat dos paràmetres. En primer lloc, “la seguretat mèdica” i “una vacunació que done immunitat de grup”. En segon lloc, arribar a un consens amb tot el col·lectiu faller. “Tots estos mesos de pandèmia ens han ensenyat que la situació pot canviar d’una dia a un altre  i que les esperances poden convertir-se de sobte en frustració”, ha subratllat. “Les Falles són un abraç a la festa, a la cultura, però sobretot un abraç a la vida compartida. Per això, sense perdre l’esperança vos convide a treballar entre totes i tots per donar respostes des de la responsabilitat i el sentit global de la gestió pública per guanyar la batalla a este virus que ens va abordar sense compassió. Només així podrem tornar a abraçar-nos, podrem tornar a fer Falles”.

També ha parlat la presidenta de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Eva Blasco, qui ha exposat la situació de les empreses dedicades al sector festiu; el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, qui ha analitzat el caràcter “multimunicipal” de les Falles; el president de la Interagrupació de Falles, Guillermo Serrano, qui ha reflexionat sobre els afectats per la no celebració de la festa enguany; la secretària autonòmica de Salut Pública i Sistema Sanitari, Isaura Navarro, qui ha presentat el pla sanitari per als actes fallers i la formació per als coordinadors covid de cada comissió, i el vicepresident de la Interagrupació de Falles, Miguel Prim, qui ha clausurat l’encontre.