Turisme a Almàssera, al cor de l’horta

Joan-Carles Jover

2n Tinent Alcalde i Regidor de Promoció Econòmica Sostenible i d’Agricultura.

Ajuntament d’Almàssera.

Hem d’impulsar el turisme a Almàssera (Horta Nord). Un municipi sense platja i, no obstant això, no és d’interior. A 2,5 km de la mar, el turisme d’aquesta població valenciana no és de sol i platja, ni es fonamenta sobre el «turisme de masses». És un turisme basat en la seua especial ubicació, estem al cor de l’horta. En conseqüència resulta un turisme amb lligams als productes de quilòmetre zero, al paisatge i a la cultura. Totes tres coses formen part del nostre patrimoni.

Els productes de quilòmetre zero són els que es conreen i es cullen en la nostra horta, és el nostre patrimoni alimentari, distingit així per la FAO com a sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Són fruites i verdures de temporada: les carxofes, les cebes, les faves, els alls, les tomaques, …. Són amb els que elaboren els seus plats les cuines i obradors als restauradors i a les llars de menjars. Són els productes que trobem a les botigues i al mercat de venda no sedentària dels dimecres. També, és l’agricultura lligada a la xufa, com a producte estrela i amb denominació d’origen, i associada a tota una tradició consuetudinària que va des de l’aprofitament de l’aigua fins a l’ús de pràctiques i tècniques de conreu; sense oblidar la tecnificació del correu de la xufa que ha avançat per la mateixa iniciativa i coneixement del treballador del camp. Tot un ventall cultural i econòmic lligat a l’alimentació saludable.

El patrimoni paisatgístic d’Almàssera es fonamenta en la policromia de l’horta en cadascun dels períodes climatològics. Passejar vora als camps de conreus, tenint cura de no penetrar en ells i sent respectuosos amb el treball de qui els treballen. Cal recordar que l’horta d’Almàssera forma part d’aquella horta màxima protecció, segons la catalogació que estableix la llei 5/2018 de la Generalitat. A més, el nostre terme està travessat per tres rutes cicloturístiques i de vianants entrellaçades entre si. La que uneix València Ciutat amb el Puçol, per l’anomenada «via xurra» i que en alguns trams conflueix amb la Via Augusta. La que uneix el municipi amb la mar, que naix al Museu de l’Horta d’Almàssera, i ens transporta a les platges en poc més de dos quilòmetres. Les dues ribes del barranc del Carraixet o riu Sec i que enllaça des del municipi de Ròtova al d’Alboraia. on, al pas pel nostre terme s’ofereix com un espai natural de gran valor paisatgístic, biològic i, per descomptat, hidrològic.

L’atractiu cultural d’Almàssera resulta innegable. Entre el seu patrimoni cultural cal destacar les seues dues societats musicals, amb sendes escoles que fan difícil trobar una llar al poble on algun dels seus membres no estiga vinculat a una d’aquestes. Al costat d’aquesta riquesa patrimonial tan valenciana com són les bandes de Música, en trobem també tota una xarxa d’associacions culturals i esportives, les quals ofereixen un ventall de possibilitats al veïnat i als qui ens visiten. L’Associació d’Amics del Corpus, amb la tradicional processó que transcendeix l’aspecte purament religiós per a ser també una manifestació cultural de primer ordre. L’associació Peloki Teatro, veritable escola d’arts escèniques i audiovisuals. Diversos Clubs esportius, a més de les moltes i variades instal·lacions municipals, fan d’aquesta activitat una pràctica habitual entre el veïnat, sobretot entre els més joves. Altres associacions culturals com els casals fallers o de columbicultura ofereixen programació específica durant tot l’any. A més, els nostres visitants poden gaudir d’un patrimoni arquitectònic que parla de la nostra història. La Creu Coberta del segle XIV, l’església parroquial d’austeritat arquitectònica, la Plaça Major amb format de pati d’armes, són uns bons exemples. A més, els nombrosos habitatges amb façanes modernistes amb o sense trencadís en elles i, per descomptat, les alqueries disseminades per l’horta ens recorda com aquestes terres foren a bastament habitades durant tota l’Edat Mitjana. Per últim, l’oferta cultural s’amplia amb la programació que des de l’Ajuntament cada temporada presenta a tot el veïnat i als qui ens visiten.

En definitiva, l’essència del nostre poble, al Cor de l’Horta, és el que oferim al turisme: l’horta, el seu paisatge i la seua cultura. Una oferta de qualitat associada a un gran ventall patrimonial com el nostre medi natural, i lligada als productes de quilòmetre zero i la cultura. Treballem tots els dies per posar-la en valor i a l’abast del món.