Un grup de voluntaris valencians estan cuinant a Polònia per als refugiats ucraïnesos

Un equip de 16 voluntàries i voluntaris valencians, encapçalats pel cuiner Ciriaco Vicente, de Las Torres de Ciriaco de Port Saplaya d’Alboraia, es troben a la ciutat polonesa de Katowice cuinant de forma desinteressada per a les persones refugiades d’Ucraïna. Cada dia preparen al voltant de 1.000 menús que es distribueixen en diferents punts de la ciutat, entre altres l’estació del tren on arriben des de les ciutats ucraïneses, centres de Càritas i centres governamentals o el centre comercial preparat per a fer-ne la recepció i garantir-los les primeres necessitats bàsiques (roba, menjar o articles de primera necessitat). La preparació es realitza a les instal·lacions del seminari de la ciutat, centre habilitat i concertat per la diòcesi i el govern polonés.

Com explica des de Katowice el voluntari i veí de Meliana, Toni Moreno: “el boca a boca d’aquesta iniciativa es va estenent i cada volta són més les associacions que ens sol·liciten els menús. Això requereix una logística important per a fer arribar el menjar a cada lloc concret. Amb aquesta finalitat, comptem amb el suport dels bombers i l’exèrcit polonés”.

Tota aquesta iniciativa solidària es va gestar a l’Horta Nord, en obrir el restaurant Las Torres de Ciriaco cada dimarts per a donar de menjar a les persones refugiades que anaven arribant a l’àrea metropolitana de València i convertir-se, a més, en un punt de trobada, activitat que continua. La il·lusió, la solidaritat i el treball amb l’associacionisme ucraïnès assentat a la zona va derivar amb aquesta nova iniciativa que s’està portant a terme a Polònia. Com detalla el voluntari melianer: “aquesta labor està sent possible gràcies a l’ajuda  rebuda per diverses empreses col·laboradores, ajuda canalitzada en gran part gràcies a la Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Meliana”. A més, moltes ciutadanes i ciutadans, a nivell personal i particular, han fet les seues aportacions tant econòmiques com en productes bàsics i mèdics concrets. Tot aquest material s’ha traslladat en un tràiler des de València fins a Katowice.

En aquest sentit, insisteix Moreno: “molts d’aquest productes de suport bàsic com ara material i medicaments per a malalts crònics, productes i menjar per a nadons i criatures o productes de primera necessitat són enviats directament a la localitat polonesa de Medyka, a la frontera amb Ucraïna, perquè puguen ser distribuïts per les poblacions ucraïneses gràcies a la xarxa de solidaritat que s’ha establit”. Com a col·laboració especial, el grup participarà en les accions de World Central Kitchen, l’associació fundada pel xef internacional José Andrés.

Finalment, l’alcalde de Meliana Josep Riera destaca: “cal reconéixer la iniciativa i el compromís social d’aquest grup d’”espartans” i “espartanes” que no s’ho ha pensat dos voltes per a aportar la seua ajuda a dos mil cinc-cents quilòmetres de casa, entre els quals, a més dels veïns de Meliana Ciriaco i Toni, també es troben les melianeres Neus Montañana i Silvia Taroncher”. L’Ajuntament també ha participat amb l’enviament en el comboi de productes de l’horta de Meliana, juntament amb Verdures Gorrito, mentre que Leñas Legua ha facilitat la llenya per a cuinar, entre altres menjars, les paelles valencianes.