València obrirà el jocs infantils dels parcs i jardins tancats des de setembre

Les 664 zones de jocs infantils gestionades pel Servici Municipal de Jardineria i l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars, tancats des de setembre, per precaució, amb el fi d’evitar l’expansió del coronavirus, s’obriran de nou, en març, si la Generalitat confirma que flexibilitza les mesures per controlar la pandèmia. Amb tot, a totes estes instal·lacions es faran visibles les recomanacions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que contempla, per exemple, mesures de prevenció i distància física i desinfecció de mans quan s’usen els jocs infantils.

 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha fet estes declaracions en concloure la reunió que ha mantingut amb la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro. En esta trobada, celebrada a instàncies de l’edil davant les noves directrius de la Generalitat per a l’ús dels parcs infantils, “ha quedat clar que la infecció per contacte és negligible perquè hi ha molta evidència científica que demostra que el coronavirus es contagia per aerosols i sobretot, en espais tancats”.

 

“Conseqüentment –ha subratllat Campillo- davant la baixada d’incidència de la covid a la ciutat i donat els mesos que els parcs infantils porten tancats, des que va començar el curs escolar, complim el compromís d’obrir estos espais en el moment que, en la mesura del possible es normalitzara la situació”. A este respecte, el vicealcalde ha recordat que el fet de tancar-los no va ser una ordre de la Generalitat sinó una mesura adoptada per l’Ajuntament com a precaució ì amb la intenció de col·laborar perquè es mantingueren els grups bambolla establits per la Generalitat a l’inici del curs escolar on “les autoritats sanitàries i educatives han establit un protocol molt complex i molt detallat per tal de separar els i les alumnes i evitar el contacte entre diferents grups”.

 

“Anem a esperar a la reunió de la Comissió Interdepartamental de l’executiu valencià que adoptarà decisions per dur endavant l’estratègia de la desescalada amb l’alçament de restriccions adoptades durant el mes de febrer a conseqüència de la situació epidemiològica en la ciutat”, ha conclòs Sergi Campillo que s’ha fet ressò de les seues paraules quan va anunciar el tancament d’estos parcs de manera temporal fins que la situació ho permeta i baixe la corba de contagis en la ciutat, sempre pensant en la salut i la seguretat dels més menuts”.

 

Per la seua banda, la secretària autònomica de salut pública, Isaura Navarro, ha dit que “des de salut pública actualitzem els protocols d acord amb l actualitat científica. Esperem que el pas del ajuntament de València siga secundat per molts ajuntaments i els xiquets i xiquetes puguen tornar a gaudir de estos espais tan importants”.

 

Pel que fa a les recomanacions per a l’ús de parcs infantils recreatius de la Conselleria, d’acord amb l’evidència científica que diu que la principal via de contagi és el contacte i la inhalació de les gotes i aerosols respiratoris emesos per una persona infectada, el vicealcalde ha ressaltat que estes alerten de la importància de realitzar activitats preferentment en grups estables de convivència que, en la mesura del possible, mantinguen la seua autonomia i independència de la resta mentre dure l’activitat. Este document també parla, per exemple, de la importància d’evitar l’intercanvi d’objectes i extremar les mesures de prevenció i higiene individuals i la neteja dels objectes abans i després del seu ús.

 

A més, les persones de sis anys d’ara queden obligades a l’ús de màscares, i es recomana el seu ús en la població infantil entre 3 i 5 anys. D’altra banda, cal assegurar per part de pares, mares o tutors, la higiene i desinfecció de mans dels xiquets i xiquetes usuaris freqüent, almenys a l’inici i al final del període de jocs mitjançant gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida, degudament autoritzats i registrats, o d’una solució sabonosa. Totes estes indicacions quedaran reflectides a la nova cartelleria que ja s’està elaborant per part de l’Ajuntament i que es col·locarà en totes les zones de jocs infantils.