L’auditori de Paiporta acull el Fòrum Comarcal sobre canvi climàtic i ciutadania responsable

L’auditori de Paiporta va acollir ahir el XII Fòrum Comarcal El Meridiano organitzat també per À Punt. En aquesta ocasió, la trobada va servir per a parlar sobre el canvi climàtic, els reptes als quals s’enfronten les poblacions i la conscienciació ciutadana.

El Fòrum, moderat per la directora del periòdic El Meridiano, Silvia Tormo, va comptar amb l’alcaldessa de la població per a l’obertura d’aquest. Maribel Albalat va insistir en la importància de la conscienciació per a lluitar contra el canvi climàtic.


D’altra banda, en la taula van intervindre: Mª Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València; Pep Val, primer tinent alcalde de l’Ajuntament de Paiporta; Miguel Ángel Honrubia, president de la Comunitat Energètica Local de Paiporta; Vicente Inglada, Secretari General de la Unió de Consumidors i Usuaris; Laura Gascón, gerent de Hidraqua; Enric Palanca, alcalde de La Pobla de Farnals i Paco Comes, alcalde de Massanassa

La Vicepresidenta de la Diputació de València, María Josep Amigó, va explicar en el Fòrum que des de l’àrea de medi ambient de la Diputació s’està apostant per impulsar les Comunitats Energètiques Locals i implicar la ciutadania. En aqueix sentit, Amigó va afirmar que “tenim clar que aqueix és el model cap a ell que cal caminar, però ens vam adonar que molts ajuntaments tenien dificultats per a posar-les en marxa des del punt de vista burocràtic i jurídic. Per aqueix motiu, hem realitzat una guia amb casos pràctics de municipis que ja les han posades en marxa amb l’objectiu d’ajudar els Ajuntaments a tindre totes les eines a la seua disposició per a poder impulsar les seues comunitats energètiques locals”.

En el Fòrum el primer tinent alcalde de Paiporta, Pep Val, també va comentar en quina situació es troba la comunitat energètica local de Paiporta, una de les mes avançades de la comarca, “des de Paiporta portem un any treballant en la promoció i posada en funcionament de la primera comunitat energètica de Paiporta. Es tracta d’una instal·lació pròpia que finançarà l’Ajuntament i de la qual es podran beneficiar 90 famílies”. Val en el Fòrum va reclamar canvis legislatius, ja que en l’actualitat l’aplicació de les comunitats energètiques té un radi d’acció de 500 metres de la ubicació de les plaques solars “això és una cosa que ha de canviar”.

L’alcalde Enric Palanca es va mostrar preocupat amb què el sistema de autosuficiència energètica no genere més desigualtats socials. L’alcalde de La Pobla de Farnals va argumentar que “l’urbanisme d’alguns municipis fa que les àrees que estan més densament poblades i què responen, a més, a zones més deprimides estan lluny de les zones que tenen els Ajuntaments per a disposar de terrenys públics per a donar suport a aquestes iniciatives de comunitats energètiques pel que pot ser que no es beneficien d’elles. A més, que hi ha nombroses millores i ajudes per a l’autoconsum i la majoria fan referència als habitatges unifamiliars”. Per a Palanca “el repte més important que tenim és el de planejar una sobirania energètica sostenible que no engrandisca les diferències socials”.

 

A la trobada va acudir també Miguel Ángel Honrubia, president de la Comunitat Energètica Local de Paiporta. En la seua intervenció va explicar que “els beneficis principals que aportarà la comunitat energètica local a la seua població seran dues, d’una banda una via pedagògica d’ensenyar a la gent a tindre més eficiència energètica i poder ser més responsables amb consum, i d’altra banda, aconseguir amb la instal·lació de plaques solars un abaratiment en el preu del seu consum diari”.

 

 

Per part seua, Vicente Inglada, Secretari General de la Unió de Consumidors i Usuaris, va considerar en el Fòrum Comarcal que “cada vegada hi ha més consciència de la ciutadania, però és necessària una modificació d’hàbits de consum”. Inglada va insistir en el Fòrum que “perquè es produïsca aqueixa modificació les administracions juntament amb organitzacions ciutadanes el que han de fer és potenciar-lo i fer campanyes de conscienciació”.

Per part seua, l’alcalde de Massanassa, Paco Comes, va insistir en la idea que “els ajuntaments, com a administració més pròxima al veí, el que hem de fer són polítiques per a conscienciar a la ciutadania contra la lluita contra el canvi climàtic perquè és cosa de tots”. L’alcalde va explicar les mesures que des del seu Ajuntament s’estan posant en marxa en aquest sentit com “la bonificació de l’IBI per als qui posen plaques fotovoltaiques, també estem treballant a aplicar les energies fotovoltaiques en tots els edificis municipals, hem canviat les lluminàries led en tot el polígon i adquirit vehicles elèctrics. Són mesures que van en la línia de lluitar per cuidar el nostre planeta. En aquesta legislatura també Massanassa ha invertit més de 600.000 euros en la renovació de col·lectors, que és també molt important. Hi ha Danas i això s’ha de gestionar molt bé i més un municipi com Massanassa que està dins del parc natural de l’Albufera i els abocaments han d’estar molt controlats. Són mesures que han de ser prioritàries en els pressupostos municipals, però també hem de fer una crida a totes les administracions perquè totes juntes fem una lluita conjunta contra aqueix canvi climàtic”.

 


L’acte va comptar també amb Laura Gascón, gerent de Hidraqua, en el Fòrum va afirmar que les ciutats “ens hem d’adaptar a les noves circumstàncies meteorològiques perquè estem vivint cada vegada més episodis extrems climatològics, i és per això que en Hidraqua com a empresa mig ambiental i gestors del cicle integral de l’aigua, un recurs tan bàsic, estem treballant en una estratègia climàtica que ens permeta dirigir tots els esforços a mitigar els efectes negatius i nocius del canvi climàtic”.

El Foro va comptar amb el patrocini de Equalitat, Mancomunitat de l’Horta Nord i l’Ajuntament de Paiporta.

El pròxim dia 21 de juliol eixirà al carrer el periòdic imprés on hi haurà un especial més detallat del Fòrum Comaral