Iván Balaguer i Irene Renart evoquen el duo de cambra Iturbi i Cassado a l’Almodí

L’Almodí rep hui a les 19.30 hores, la visita del duo format pel violoncel·lista solista de l’Orquestra de València, Iván Balaguer, i per la pianista Irene Renart, per a interpretar el programa «Iturbi i G. Cassadó», dins del cicle «Cambra al Palau» que organitza el Palau de la Música de València. D’esta manera, Balaguer i Renart recordaran un altre duo format pel valencià José Iturbi i el violoncel·lista i compositor català Gaspar Cassadó.

Tal com ha explicat la presidenta del Palau, Gloria Tello «es tracta d’una magnífica oportunitat de poder escoltar un programa amb obres molt tècniques i de provada dificultat, que van tocar junts dos titans de la interpretació del segle XX, Iturbi i Cassadó». Tello ha afegit que «hem dedicat la temporada passada a la figura de José Iturbi en el seu aniversari, escoltant recitals de piano i concerts amb orquestra, i en esta ocasió i a manera d’epíleg, podrem evocar la música de cambra que interpretava amb uns altres instrumentistes».

En el programa de hui, el públic assistent podrà escoltar la Sonata per a violoncel i piano de Richard Strauss, els ¨Requiebros» del mateix Gaspar Cassadó, i l’intermedi de «Goyescas» d’Enrique Granados, amb arranjaments fets també per Cassadó.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha manifestat que “recomanaria este programa als estudiants de violoncel, ja que l’obra “Requiebros” de Cassadó, encara que és una peça breu, és molt delicada en la seua execució i requerix bona dosi de tècnica interpretativa”. “Pot suposar inclús una classe”, ha incidit Ros “per a analitzar passatges clarament pensats per al lluïment de l’instrument”.

Iván Balaguer és membre d’una saga familiar de músics. Va estudiar en el Royal Northern College of Music amb E. Vassallo, K. Georgian i R. Kirshbaum. La seua activitat cambrística cobra un significat especial amb el Payne Piano Trio i Gurnney String Quartet amb actuacions en els Proms de Londres en 2000. Més tard obté el lloc de solista en l’OV. És convidat a festivals nacionals i europeus com Amadeu d’Holanda, Schleswig Holstein i Seeheim Jugenheim d’Alemanya. Ha impartit classes magistrals a Alemanya, el Regne Unit i França. Entre les seues actuacions, destaca l’estrena a Espanya del Concert per a violoncel de Walton amb l’OV i Y. Traub i el Doble concert de Brahms amb E. Palomares.

Irene Renart va actuar per primera vegada en públic al Festival de Saintonge a França amb dotze anys. Va ser becada per les Joventuts Musicals i el govern holandés amb la beca d’excel·lència Huygens HSP per a estudiar en la Universitat Codarts, Hogeschool voor de Kunsten a Rotterdam. Realitza el Màster en Interpretació Pianística i participa en les maratons de piano d’El clavecí ben temprat de Bach i de l’obra integral de Scriabin. Continua els seus estudis a la Schola Cantorum a París amb A. Delle Vigne.  Ha realitzat recitals per Holanda, Espanya, Portugal, Bèlgica i Itàlia. Destaca la seua interpretació del Concert per a dos pianos de Bach amb l’Orquestra Erasmusica i R. B. Rangel a l’auditori De Doelen a Rotterdam.