La Pobla de Farnals crea el I Pla Municipal contra la Violència de Gènere

L’Ajuntament de La Pobla de Farnals, a través de la regidoria de Benestar Social, Igualtat i Polítiques Inclusives, ha fet públic el I Pla Municipal contra la Violència de Gènere, que tindrà una vigència de quatre anys (2021-2024) i que va ser aprovat el passat dimarts en el Plenari Municipal per a la seua posada en marxa. Una vegada finalitzat el Pla, es realitzarà una avaluació per a valorar si s’han aconseguit tots els objectius que es van marcar en termes globals.

“Es tracta d’un Pla pioner en la nostra comarca, ja que molts ajuntaments compten amb Plans d’Igualtat però no amb un específic contra la violència de gènere”, ha explicat Enric Palanca, alcalde de la localitat. “El nivell municipal sempre compta amb l’avantatge de la proximitat amb la ciutadania, la qual suposa un millor coneixement de la realitat en la qual s’actua i, en conseqüència, permet actuacions òptimes”, ha explicat Palanca, qui ha afegit que “aquest projecte és una continuació de les accions municipals que es venen desenvolupant des de fa anys en matèria de la lluita contra la violència de gènere, com ara el I Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de La Pobla de Farnals (2017-2020) i l’atenció a les normes essencials en l’àmbit comunitari, estatal i autonòmic”.

La regidora de Benestar Social, Igualtat i Polítiques Inclusives, Maria Carmen Benlloch, ha afegit que “l’elaboració d’aquest pla suposa una resposta integral i planificada, així com una manera d’enfortir els mecanismes de coordinació institucional entre el municipi, la societat civil i entitats privades per a millorar la lluita contra la violència de gènere, a nivell local”. “Perquè la violència de gènere és un dels problemes actuals de major gravetat, atés que atempta contra les llibertats civils i polítiques de les dones, i contra els principis fonamentals d’una societat moderna com són la llibertat, la igualtat i la justícia social”, ha assegurat.

Les accions del Pla
El Pla contempla les estratègies contra la violència de gènere, que es fonamenten en sensibilització, prevenció, assistència i actuació, atenent a totes les formes de violència existents, ja siga física, psicològica, sexual, econòmica, institucional o laboral, entre altres. Recull totes les accions que es duran a terme, com ara: promocionar el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere; crear informació sobre les desigualtats socials per qüestió de gènere; realitzar tallers sobre la imatge de les dones en els mitjans de comunicació; fer tallers formatius per al professorat sobre violència de gènere i joventut i formar a l’alumnat sobre conceptes bàsics de la igualtat entre homes i dones; dissenyar activitats de rebuig a les violències masclistes amb l’associacionisme juvenil del municipi; formar al teixit associatiu i empresarial en el procotol d’actuació en cas de violència de gènere; crear rutes segures en la zona costanera per als desplaçaments quotidians de les dones, o realitzar taller de defensa personal, entre moltes altres.

Per a la realització del Pla s’ha dut a terme un estudi sociodemogràfic exhaustiu del municipi, així com un anàlisi qualitatiu sobre les percepcions i la naturalesa interna de La Pobla de Farnals sobre la temàtica de la violència de gènere. A més, s’ha comptat amb la participació dels representants de tot el teixit associatiu i esportiu del municipi i l’àmbit educatiu, que han aportat les seues valoracions sobre la qüestió. També es va posar a l’abast de la ciutadania un qüestionari en línia per a donar cabuda a un ampli nombre de grups i persones, la visió de les quals ha servit també per a desenvolupar el diagnòstic i disseny del pla.

“És necessari donar les gràcies públicament a totes les persones que s’han involucrat en l’elaboració d’aquest document, des del personal tècnic de serveis socials, passant per organitzacions locals, fins al veïnat de la Pobla de Farnals que ha visibilitzat una vegada més la seua voluntat per a continuar sent un poble caracteritzat pel seu respecte cap a la diversitat”, ha declarat l’alcalde de la localitat.