Aurora Valero, medalla d’honor del Consell Valencià de Cultura

Albert Ferrer Orts

Universitat de València

 

La pintora d’Alboraia Aurora Valero (1940) rebrà de la presidenta del Consell Valencià de Cultura la Medalla d’Honor de la institució. Un reconeixement que s’uneix a altres molts guardons a aquesta brillant creadora plàstica de l’Horta Nord, símbol inequívoc de la seua estimada localitat des de fa almenys mig segle i orgull de la comarca a què es sent tan lligada.

Valero és una artista pionera que, en temps difícils per a les dones, emergí amb inusitada força en l’ambient docent i creatiu valencià fins a encimbellar-se en el panorama plàstic espanyol i exposar habitualment al llarg i ample de l’estat, com en diversos països europeus. Circumstàncies que, lluny de desarrelar-la del territori que la veié nàixer i créixer, han fet freqüent la seua presència en molts pobles valencians, tant com a pintora convidada a exposar de forma individual i col·lectiva com a experta assessora en matèria pictòrica i membre de tribunals en concursos i biennals.

Una tasca que ha anat conciliant amb la seua presència diària al seu taller per a enfrontar-se als seus llenços i, també, reflexionar sobre el fet artístic. Una vessant aquesta darrera que l’ha dut a ser una prolífica i lúcida assagista, com demostren algunes publicacions sobre el particular.

L’acte, presidit per Dolors Pedrós Company, comptarà amb Irene Ballester com a autora de la laudatio a la veterana, però sempre jove –sobretot d’esperit-, autora, el qual tindrà lloc el dijous 25 d’abril en la seu del CVC.

Els reconeixements i homenatges s’han anat succeint els darrers anys, com també una retrospectiva memorable en les Drassanes de València i diverses exposicions internacionals dedicades a aquesta acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. Institució artística de què fou secretària i que tingué com a precedent un avantpassat en el segle XIX. Al capdavall, una dona que sempre ha exercit amb plena naturalitat com a tal en un mon dissenyat per homes, trencant motlles i demostrant una forta personalitat no exempta de bon humor i intel·ligència a mans plenes.

L’enhorabona a Aurora Valero per la seua personalitat i categoria, i pel seu exemple i compromís permanents, així com per la seua estima envers la terra, la gent que l’envolta i la pintura  Una pintora d’una sensibilitat excepcional.

Llàstima que a Alboraia tinga dedicat a Valero només un carreret a prop del poliesportiu municipal i no una via pública de major envergadura o rellevància, quan un altre pintor de la localitat dona nom a l’estació de metro.