Carlos Mazón: “Hem reduït les llistes d’espera quirúrgiques de prioritat 1 en un 64,3 % en menys d’un any”

Assenyala que les llistes d’espera de prioritat 2 s’han reduït també en un 34,3 %, i s’ha passat de 17.214 a 11.311 pacients

Retrau que ni el Ministeri de Ciència ni el Ministeri de Sanitat hagen pres mesures per a pal·liar la falta de personal sanitari durant els mesos d’estiu

Destaca que “augmentem el pressupost en més de 7 milions d’euros respecte al Pla de reforços d’estiu de 2023” i es destinen 79,5 milions d’euros per a assegurar la cobertura assistencial durant el període estival

Remarca les dades del mercat laboral del mes de juny, en el qual les xifres de desocupació han descendit en 5.000 persones, la qual cosa el convertix en “el millor mes de juny des de 2008”

 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha avançat que “les llistes d’espera quirúrgiques de prioritat 1 s’han reduït un 64,3 % en menys d’un any, i s’ha passat de 2.967 pacients a 1.058” i ha recordat el compromís d’este Consell amb la sanitat pública que es demostra amb fets i dades.

Així s’ha pronunciat en la sessió de control a resposta al grup parlamentari VOX, en la qual ha incidit en el fet que “la sanitat pública juga en una lliga diferent” dins de les competències del Consell que prioritza “els pacients que més ho necessiten, que no poden ni han d’esperar”.

El cap del Consell també ha destacat que, des de juny de 2023, es reduïxen les llistes d’espera de pacients de prioritat 2 en un 34,3 %, i s’ha passat de 17.214 a 11.311 pacients.

Carlos Mazón ha destacat que “augmentem el pressupost en més de 7 milions d’euros respecte al Pla de reforços d’estiu de 2023” i es destinen 79,5 milions d’euros per a assegurar la cobertura assistencial durant el període estival. A més, es contractaran 8.600 professionals per a la qual cosa es fa un “esforç pressupostari a pesar de ser la comunitat autònoma pitjor finançada”.

En esta línia, ha traslladat que “reforcem el personal de centres d’Atenció Primària i consultoris de les zones de més afluència turística” en 56 centres d’atenció en la costa d’Alacant, València i Castelló.

Mazón ha manifestat que “les vacacions del nostre personal sanitari poden i han de ser compatibles amb el manteniment de la millor prestació assistencial”. Així, ha lamentat que este pla no es reforce amb el suport del Govern d’Espanya i que “la falta de compromís amb la Sanitat pública del Govern central ja no té nom”.

Així, el màxim representant de l’executiu valencià ha retret que des de Moncloa no s’hagen pres mesures per a pal·liar la falta de metges “ni des del Ministeri de Ciència amb la falta d’homologació dels metges extracomunitaris, ni des del Ministeri de Sanitat que obvia una mesura excepcional que hauria d’haver pres fa més de dos mesos amb el reforç de MIR”.

5 mesos de descens en les xifres de desocupació

En la seua resposta al grup parlamentari socialista, el cap del Consell ha destacat les dades del mercat laboral del mes de juny, en el qual les xifres de desocupació han descendit en 5.000 persones, la qual cosa el convertix en “el millor mes de juny des de 2008”, i per això “encadenem cinc mesos seguits de descens de la desocupació”. En esta línia, ha destacat que, respecte al mateix mes de l’any anterior, les xifres de desocupació s’han reduït en 14.400 persones, especialment entre les dones.

Respecte al pacte migratori, Mazón ha manifestat que la Comunitat Valenciana “no ha de passar cap examen de solidaritat” però sí que ha de fer-lo el Govern d’Espanya per “l’abandó a les polítiques d’atenció als menors immigrants que estan en el nostre territori”. El president ha instat el Partit Socialista a ser “solidaris amb la Comunitat Valenciana” i col·laborar en “l’enorme esforç que estem fent per a mantindre els centres que ja estan col·lapsats” per culpa de la falta de recursos que no destina l’executiu central.

Carlos Mazón també ha manifestat que, amb la nova llei de concòrdia, “ratifiquem els drets de totes les víctimes de violència política” incloent les víctimes d’ETA. En este sentit, Mazón ha assenyalat que, amb esta ampliació de tipificació, “si Miguel Ángel Blanco, en compte de nàixer a Ermua, haguera nascut a Castelló, amb la Llei de memòria no seria víctima de violència política, amb la de concòrdia sí”.

Un any del govern del canvi

A resposta del síndic de Compromís, el president ha realitzat un balanç del Consell dels últims mesos i ha agraït la gestió de les diferents conselleries per a desenvolupar accions perquè la Comunitat Valenciana continue avançant i millorant el benestar de la ciutadania.

En l’àrea de servicis socials, Mazón ha apuntat que s’han licitat els centres 24 hores i s’ha baixat la llista d’espera de la dependència, A més, ha reivindicat que el Decret de simplificació administrativa permetrà reduir de sis mesos a un mes els procediments per a resoldre les ajudes i indemnitzacions a víctimes de violència contra la dona.

D’altra banda, en sanitat ha destacat que “estan baixant espectacularment les llistes d’espera quirúrgiques de prioritat 1”. Així mateix, ha assenyalat que amb este Consell “per fi arriba la llibertat educativa a la Comunitat Valenciana” i ha posat com a exemple de gestió “l’educació universal i gratuïta de 0 a 3 anys”.

En matèria econòmica ha destacat que en el primer quadrimestre de l’any el dèficit de la Comunitat Valenciana ha sigut de 157 milions d’euros menys que l’anterior govern en el mateix període, al mateix temps que ha destacat que l’execució en els tres primers mesos d’enguany “ja està per damunt de tot el Govern del Botànic”.

En el seu balanç, el president també ha felicitat la gestió del Consell per “defendre els nostres pescadors del separatisme català i donar suport en tot moment als agricultors i les seues reivindicacions a Brussel·les”. Així mateix, ha reivindicat la defensa del cabal ecològic del llac de l’Albufera, així com “portar l’estabilitat als bombers forestals amb el tercer torn”.

A més, ha manifestat que “gràcies al govern del canvi ara sí que hi ha política industrial i atracció d’inversions en la Comunitat Valenciana”, i ha posat com a exemple el projecte d’hidrogen verd de BP o la iniciativa d’Ignis d’amoníac verd. Igualment, ha recordat que amb este Consell s’ha eliminat la taxa turística.

A més, ha reivindicat la labor del Govern valencià per a fer una cultura per a tots i atraure esdeveniments com el Preolímpic Masculí de Bàsquet.