Comença a València el congrés sobre Portaceli

Acaba d’inaugurar-se en el Saló d’actes Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València el congrés “La cartoixa de Portaceli (1272-2022), vuit segles de testimoni”, esdeveniment acadèmic presidit en el seu inici per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat, Manuel Lomas, secretari del deganat de la facultat, Andreu Salom, diputat de Patrimoni, José María Clemente, administrador de Portaceli, i Francisco Fuster, en representació de l’organització de la fita acadèmica i cultural.

Amb la presència d’un centenar llarg de congressistes, després de la inauguració iniciaren les seues ponències els professors Rafael Narbona, Antoni Furió, Estefania Ferrer, Wiktor Dziemski, Francisco Gimeno, Vicent Escartí i Juan Mayo, sobre temes tan interessants i diversos com els vincles de Portaceli i Valldecrist amb la ciutat de València, el valor de les cartoixes atenent la fiscalitat al segle XV, les butlles de Benet XIII relacionades amb les cartoixes valencianes, l’aprovació del culte a sant Bru pel papa Lleó X, un manuscrit poc conegut de Bonifaci Ferrer, l’ús de la llengua en els escriptors cartoixans o del cartoixà Francisco Jordán.

Entre el material ofert per l’organització als inscrits es troba la Guia oficial de Valldecrist i el llibre Portaceli, degana de les cartoixes ibèriques i insulars, i les fundacions valencianes, recentment editat per l’àrea de Cultura de la Diputació per a l’ocasió.

La jornada més densa es la d’avui amb la participació d’onze ponents: V. Gabriel Pascual, Pilar Moncho, Emilio Callado, Antoni José Pitarch, Concepció Bauçà, Josep A. Ferre, José Gómez Frechina, David Montolío, Joan Aliaga, Nuria Ramón, Pedro Verdejo, Pablo Navarro i Mercedes Gómez-Ferrer, les ponències dels quals tracten de les biografies de Margarida de Llúria, Inés de Montcada i Juan Bellot, a més d’importants aportacions històrico-artístiques en els camps de l’arquitectura i la pintura.

A l’endemà, el cicle pròpiament acadèmic clourà amb les intervencions d’Adrià Besó, José Ángel Planillo, Juan Bautista Tormos, David Gimilio i Javier Marqués, ponents que parlaran sobre la imatge de Portaceli al llarg de la història, la ‘Senda dels Frares’, la nova imatge de la Mare de Déu de Portaceli i les noves tecnologies aplicades al millor coneixement de les cartoixes valencianes.

L’important conclau acadèmic i cultural està previst que finalitze amb les visites a Portaceli i Valldecrist, si l’oratge és propici, així com amb un dinar de germanor a Altura; tot a càrrec de l’organització, amb l’inestimable recolzament logístic de l’Asociación Cultural Cartuja de Valldecrist.