Cristina Escrivà acosta a Paiporta la realitat de les colònies de la II República dins de les V Jornades de Memòria Històrica

El Museu de la Rajoleria de Paiporta ha acollit la presentació del llibre de la historiadora Cristina Escrivà ‘La Colònia Rusia 1936-1939 Paiporta, un refugi segur’, així com la inauguració de l’exposició ‘La Colònia Rusia a Paiporta una història per recordar’, comissariada per l’autora.

Amb aquesta activitat s’ha représ la segona part de les V Jornades de Memòria Històrica de Paiporta que, fins al pròxim 18 de novembre, acosten a la població paiportina a la reflexió, el debat i la mirada enrere a la nostra història passada més recent.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat; la regidora de Cultura, Esther Torrijos, representants municipals i la mateixa Cristina Escrivà.

La mostra recopila en una sèrie de 15 panells les imatges d’un temps en què Paiporta es va convertir en poble acollidor de desenes de xiquets i xiquetes que fugien de la guerra. Les imatges de la Colònia de Paiporta estan capturades per equips de professionals, entre ells del famós fotoperiodista alemany Walter Reuter. A més, també es poden admirar alguns dels objectes de l’època de la colònia o factures dels béns i materials adquirits.

En el seu discurs, l’alcaldessa Maribel Albalat ha destacat el caràcter acollidor del poble de Paiporta. “El nostre poble ja va mostrar fa més de huit dècades la seua generositat i empatia, una vessant humana que Paiporta ha tornat a mostrar en temps més recents amb l’arribada de la pandèmia. Aquest treball expositiu i de redacció, recopilant objectes, imatges i moments, serveix  per a no oblidar la nostra història i per a recordar tot el que som com a poble i que ens fa ser qui som”.

Per la seua part, la regidora de Cultura, Esther Torrijos ha expressat “l’orgull de continuar com a regidora de Cultura amb el projecte de Memòria Històrica encetat a Paiporta fa uns anys. Aquest llibre conta com van succeir aquells fets tan dramàtics i alhora tan esperançadors. Les fotografies exposades al Museu reforcen amb vivesa eixos moments i episodis on en mig del drama, menuts i menudes convivien en un ambient d’esperança i optimisme.  El treball d’investigació plasmat a aquest llibre ens deixa per sempre aquest llegat a futures generacions perquè la història no es perda”.

L’autora compila al seu llibre el seu treball de recerca d’informació sobre la salvaguarda de la infància durant la Guerra Civil, un ingent treball de la II República per salvar la vida de les xiquetes i els xiquets procedents de les zones de guerra. Aquestes colònies les trobàvem per tot arreu al nostre territori, tant a municipis de València com d’Alacant o Castelló.

La mostra es podrà visitar fins al 7 de gener de 2022. Pel que fa a la programació de la segona part d’aquestes V Jornades de Memòria Històrica, la pròxima cita serà dijous 11 de novembre, a la Biblioteca Pública de Paiporta, amb la presentació del llibre ‘Las voces de la tierra’. La programació completa de les Jornades es pot consultar a paiporta.es/memoriahistorica.