El conseller de Sanitat presenta l’ampliació i reforma del centre de salut integrat d’Alaquás

L’Alcalde d’Alaquàs ha destacat «la importància d’aquest projecte amb una inversió de 4.510.930,55 euros  que donarà resposta a les reivindicacions de la ciutadania i suposarà una millora del servei que s’ofereix al municipi amb la creació de 13 consultes més i nous espais per a especialitats». Les obres s’iniciaran abans de l’estiu.

El Conseller de Sanitat Universsal i Salut Pública, Miguel Minguez, acompanyat per l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, ha presentat aquest matí el projecte de reforma i ampliació del Centre de Salut Integrat d’Alaquàs.

Per al primer edil, es tracta d’una  «reivindicació històrica de la ciutadania que en breu es farà realitat i que millorarà l’atenció que s’hi ofereix». Per la seua part, el responsable autonòmic ha destacat que aquest projecte «suposarà una millora substancial, tant per a pacients com per a professionals i millorarà i ampliarà les consultes d’atenció primària i les d’especialitats. És una necessitat des de fa anys pel gran creixement demogràfic que ha experimentat Alaquàs i per tant resulta imprescindible realitzar aquesta ampliació per a poder respondre a les necessitats assistencials actuals i oferir la millor atenció sanitària a la població».

La licitació de les obres està prevista per al mes de març i l’inici de les obres per a abans de l’estiu, amb un termini d’execució de 18 mesos i amb una inversió de 4.510.930,55 euros. L’ampliació de la infraestructura suposarà la creació dels següents espais: 1 consulta de metge d’Urgències en el Punt d’Atenció Continuada (PAC); 7 consultes més de Medicina de Família (passen de 10 a 17) i 2 consultes més d’Infermeria (passen de 5 a 7).

En la visita, que s’ha iniciat al Castell d’Alaquàs, han estat presents el director general d’Alta Tecnologia, Inversions i nfraestructura, Jaime Peris, la directora general d’Assistència Sanitària, Mª Amparo García Layunta i regidors i regidores de l’Ajuntament d’Alaquàs. La comitiva s’ha desplaçat a continuació al Centre de Salut Integrat on han estat presents també la directora territorial de Sanidad a la província de València, Maite Cardona els representants de la Direcció del Departament de Salut, les coordinadores del Centre Sanitari Integrat i els responsables de l’empresa d’arquitectura encarregada del projecte.

També es crearan els espais per a les consultes d’especialitats: Traumatologia, Rehabilitació, Digestiu, Dermatologia, Oftalmologia, Oncologia i Ginecologia i Estomatologia-Odontopediatria. Així mateix, es crearan els espais per a la Unitat de Salut Sexual i Reproductiva: una consulta de sexologia, una consulta de ginecologia, una consulta d’infermeria i un despatx de suport administratiu.

Actualment, el CSI d’Alaquàs té una superfície de 2.487 metres quadrats, que es reformaran per a modernitzar i millorar les instal·lacions, als quals se sumaran altres 1.092 metres quadrats de nova construcció. D’aquesta manera, el centre comptarà amb un total de 3.579 metres quadrats.

La intervenció arquitectònica s’executarà en tres fases per a mantenir la prestació dels serveis assistencials. En una primera fase, es construirà el nou edifici i en la segona fase es dotarà d’equipament, això permetrà que es traslladin els serveis sanitaris a aquest nou edifici i es pugui abordar la tercera fase, que serà la reforma de l’edifici actual.

En 1994 es va posar en marxa el centre de salut i en 2009 es va convertir en un centre sanitari integrat. En aquest moment, al costat de la tradicional atenció de la medicina de família, es van incorporar les especialitats mèdiques i quirúrgiques que més sovint demandava la ciutadania.A més, a la cartera de serveis se li va afegir l’equipament radiològic, amb el qual ja podien realitzar-se radiografies òssies, d’abdomen i de tòrax, així com una Unitat de Salut Sexual i Reproductiva, la qual cosa feia necessària la seua ampliació.

Actualment el centre d’Alaquàs atén actualment una població de més de 31.275 persones, de les quals 4.240 són menors de 15 anys i 27.035 majors de 15 anys.