El Festival Iturbi més internacional arribarà a nou municipis valencians de la mà de la Diputació

La Diputació de València ha presentat este dilluns la tercera edició del Festival de Piano Iturbi, així com el cicle de recitals en el qual participen els guanyadors de l’última edició del Premi Iturbi. Tots dos esdeveniments se celebraran al llarg del 2024 en diferents escenaris de la ciutat de València, a més d’en els municipis de Sagunt, Xàtiva, Utiel, Ontinyent, Chelva, Oliva, Alzira i Torrent. A això cal afegir les actuacions del cicle de recitals que tindran lloc a Roma, Toulouse i Parma.

 

“Amb el festival i el cicle d’enguany complim amb l’objectiu de deslocalitzar la cultura i aproximar-la als pobles de la província, que és una dels senyals d’identitat d’esta corporació. Així els habitants de nombrosos pobles podran disfrutar de la millor música sense haver de moure’s de les seues localitats”, ha subratllat Paco Teruel, diputat de Cultura de la Diputació de València.

 

En un acte que ha estat amenitzat per les actuacions dels pianistes Juan Lago i Belén Navarro, la directora del Festival Iturbi, Ana Guijarro, ha detallat el programa de concerts de tots dos cicles de música. “El que pretenem en primer lloc és portar el nom d’Iturbi a tot el món. Es tracta d’un festival amb projecció internacional, amb intèrprets de diferents països, i que destaca per la pluralitat tant en les edats dels pianistes, que van des del jove Juan Floristán fins a Joaquín Achúcarro, com en els estils musicals, destacant la figura de l’intèrpret de jazz Iván ‘Melón’ Lewis”, ha declarat Ana Guijarro.

 

D’esta manera, el Festival Iturbi, que se celebrarà entre el 13 i 22 de juny, suposa la consolidació d’un festival que va començar en 2020 com a complement del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, que té lloc cada dos anys.

 

Un dels protagonistes del festival tornarà a ser Joaquín Achúcarro, que oferirà el seu concert amb l’Orquestra de València, dirigida per Álvaro Albiach, el dia 21 de juny en el Palau de la Música de València. Es tracta d’un concert molt especial perquè està dedicat a la memòria de l’arquitecte José Maria García de Parets en el centenari del seu naixement i emmarcat en l’àmbit dels concerts a ell dedicats en els grans Auditoris d’España construïts segons els seus projectes.

 

El cicle es completa amb les actuacions del hispanoalemán Claudio Martínez Mehner el 13 de juny en el Teatre Principal; l’argentí Nelson Goerner el 22 de juny en el Palau de la Música; el pianista cubà Iván ‘Melón’ Lewis, guanyador del Latin GRAMMY a Mejor Álbum de Jazz Latino en 2021, que actuarà en el Teatre Principal el 14 de juny, i a més en els municipis de Torrent i Alzira els dies 15 i 16 del mateix mes. Finalment, el sevillà Juan Pérez Floristán i la pianista japonesa-francesa Akiko Ebi oferiran els seus concerts en el Teatre Principal els dies 15 i 16 de juny respectivament.

 

Cicle de recitals

 

Per part seua, el cicle de recitals, que comença este 17 de maig i es prolongarà fins al 4 de setembre, comptarà amb els concerts dels pianistes guanyadors del XXII Concurs Internacional de Piano de València Iturbi. L’italià Elia Cecino, últim guanyador del Concurs, portarà el certamen a Itàlia, concretament a l’Academia de España a Roma (17 de maig) i a la Casa della Música de Parma (4 de juliol). Completarà les seues actuacions amb recitals en La Beneficència (11 de juny), Utiel (12 de juny) i Ontinyent (13 de juny).

 

L’estatunidenc Anthony Ratinov (segon premi) oferirà els seus concerts els dies 8, 9 i 10 de juny en Port de Sagunt, Xàtiva i La Beneficència respectivament. Quant a la pianista estatunidenca Rachel Breen (tercer premi), actuarà també en la Beneficència (12 de juny) i en les localitats d’Oliva (13 de juny) i Chelva (14 de juny). Breen tancarà el cicle de recitals el 5 de setembre en el Cloître dones Jacobins de Tolosa (França).

 

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha volgut ressaltar la importància que tenen estos esdeveniments per a la Diputació de València, perquè “tots dos certàmens tenen l’objectiu de divulgar la música, especialment la de piano, erigint-se com a plataforma per a nous valors de la interpretació, programar a grans intèrprets i referents per al públic amb el festival al mateix temps que manté visca la memòria de José Iturbi”, a més de destacar el paper de la corporació provincial i l’àrea de Cultura que ell mateix dirigix, gràcies al qual “València es convertix durant les pròximes setmanes en la capital de l’univers pianístic internacional”.

 

El Festival de Piano Iturbi i el cicle de recitals compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, el Palau de la Música, la Real Acadmia de España a Roma adscrita al ministerio de Asuntos Exteriores, el Festival Piano aux Jacobins i la Fondazione Arturo Toscanini de Parma.