Paiporta aprova amb els vots favorables de tots els grups la proposta de consolidar la unitat dels 20 municipis de la comarca baix la denominació d’Horta Sud

El ple municipal de l’Ajuntament de Paiporta aprova amb els vots favorables de tots els grups la proposta del Grup Municipal Socialista per a  consolidar la unitat dels 20 municipis de la comarca baix la denominació d’Horta Sud

El ple de juliol de l’Ajuntament de Paiporta, celebrat el passat dijous, ha aprovat amb el suport unànime de tots els grups municipals la moció socialista per a erradicar el terme «Horta Oest» amb què es designa a la comarca en determinats àmbits, incloent alguns administratius.

En la seua exposició de motius, el regidor socialista, Alejandro Sánchez, encarregat de defensar la moció, ha assenyalat la propensió des de fa uns anys, tant en els mitjans de comunicació com en les informacions provinents de la Generalitat Valenciana, a dividir la comarca de l’Horta en les demarcacions d’Horta Nord, Horta Oest i Horta Sud.

«Considerem que aquesta nomenclatura és incorrecta i motiu d’errades i problemes administratius. A més, no és una qüestió purament administrativa, sinó que està lligada al sentiment d’una comarca, ja que la vertebració social dels territoris és fonamental per a la construcció d’una ciutadania compromesa amb el desenvolupament comunitari i la participació», ha expressat Sánchez.

La moció se suma a altres iniciatives que estan sorgint a la comarca, en institucions i ajuntaments, per tal d’erradicar aquesta denominació utilitzada per les diferents conselleries. De fet, l’ambigüitat legal en què es trobaven moltes comarques es va revertir l’any 2018 amb la Llei de Mancomunitats, tot i que encara amb un llarg treball per fer fins a la redacció final d’una llei pròpia per a les comarques.

Per al Grup Municipal Socialista la denominació, a més de no tindre cap sentit, manca de bases sociològiques, administratives, culturals o de qualsevol altre tipus que la fonamenten. «Des de la constitució oficial de la Mancomunitat de l’Horta Sud, tots els municipis ens vàrem unir sense excepció, coincidint amb la demarcació històrica dels 20 municipis de la comarca. Reivindiquem que l’Horta Sud té una vigorosa societat civil que als últims anys s’ha estructurat en diferents plataformes per a la seua coordinació comarcal, com per exemple La Mancomunitat Horta Sud, la Fundació Horta Sud, l’Institut Empresarial de l’Horta Sud El Foro, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud, etc.».

En aquest sentit, Sánchez ha remarcat el treball conjunt d’aquestes plataformes, societat civil i poders públics municipals al llarg dels últims 40 anys, que ha permés generar una modernització en tots els àmbits, un augment de la cohesió social i un creixement econòmic a la comarca.

«En tot aquest temps hem avançat molt com a societat i com a comarca, però encara són molts els reptes de futur que haurem d’afrontar de forma conjunta els 20 pobles de l’Horta Sud i la seua societat civil. Ho farem amb peticions com aquesta, una demanda ja històrica que esperem la Generalitat Valenciana escolte i finalment erradique un terme sense cap sentit».