Finalitza la campanya «Tardor a la platja de Puçol» amb una visita guiada a la Marjal dels Moros

El passat diumenge 26 de novembre va finalitzar la campanya Tardor a la platja de Puçol amb una visita guiada a la Marjal dels Moros. Enguany, amb motiu d’esta iniciativa de l’Ajuntament de Puçol i Acció Ecologista-Agró, hem celebrat quatre jornades de natura a la vora de la mar: tres visites a la Marjal dels Moros i una a la platja de Puçol. Més de 160 persones han participat en esta campanya, que té com a repte la posada en valor dels recursos mediambientals del litoral, per a impulsar així el turisme de natura fora de la temporada d’estiu.

Un any més, en arribar la tardor, ens agrada visibilitzar les oportunitats que tenim de fer turisme de natura, sostenible i responsable al nostre territori. Amb este repte va nàixer la campanya Tardor a la platja de Puçol que, com en edicions anteriors, ha despertat un gran interés entre la ciutadania. De fet, s’han esgotat ràpidament les 160 places ofertades per a les quatre visites guiades d’esta campanya.

La primera visita guiada la vam celebrar el diumenge 5 de novembre a la Marjal dels Moros, un xicotet, però valuós aiguamoll que forma part de la Xarxa Natura 2000. Durant esta visita, que vam repetir també els diumenges 12 i 26 de novembre, passejarem tranquil·lament per la zona litoral d’este aiguamoll, alhora que albirarem les seues aus i descobrirem la seua vegetació i el seu patrimoni hidràulic.

En el transcurs de les visites també reflexionarem sobre les activitats humanes que posen en perill la conservació del fràgil equilibri natural de la Marjal dels Moros. Este és el cas, per exemple, de l’erosió litoral provocada pel port industrial de Sagunt, la manca d’un mínim cabal ecològic d’aigua, la pressió dels polígons que l’envolten o l’acumulació de residus en séquies, canals i a vora mar.

L’altra activitat que vam organitzar amb motiu de la campanya Tardor a la platja de Puçol consistia en una visita a la platja per a conéixer la fauna i flora marina d’esta localitat de L’Horta Nord. La cita va tindre lloc el diumenge 19 de novembre, quan tinguérem el plaer de descobrir, de la mà dels companys del Club de Submarinisme Trotafons, els habitants submarins d’este racó del nostre litoral.

Durant la visita a la platja, a més a més, aprofitàrem per a explicar com el projecte de restauració dunar a la platja de Puçol, realitzat per Acció Ecologista-Agró amb el suport de l’Ajuntament, ha permés reduir l’erosió litoral i recuperar una gran biodiversitat de vegetació dunar en este indret de la nostra costa.

Agraïm la participació i la col·laboració amb la qual comptem sempre en esta campanya. Esperem que fruit d’experiències com esta, cada cop siguem més persones les que estimem i cuidem la nostra natura. Perquè un altre model de turisme, així com de qualsevol altra mena d’activitat socioeconòmica, més respectuós amb el medi ambient, és urgent i necessari en l’actual context de crisi climàtica i de pèrdua de biodiversitat.