Juanjo Civera: “Enguany traslladem la setmana del llibre a maig perquè tots els actes seran presencials i a l’aire lliure”

Cultura i Educació es donen la mà un any més per a celebrar la setmana del llibre a Foios, nombroses activitats lectores per a posar en valor la importància de la lectura i de les histories.

Pregunta: Foios celebra la setmana del llibre, quines activitats hi ha previstes del 7 al 14 de maig?
Resposta: Enguany traslladem la setmana del llibre a maig perquè tots els actes seran presencials i a l’aire lliure, complint amb tots els protocols d’aforament i mesures d’higiene.

Comencem la setmana amb una exposició de Carmelina Sánchez Cutilles a la biblioteca. A més, el dimarts dia 11 tindrà lloc un contacontes amb Almudena Francés a les 18h a la terrassa de la biblioteca i el dimecres dia 12 els alumnes de l’escola de teatre realitzaran també una sessió de contes. Serà també a la terrassa de la biblioteca i començarà a les 18h.

D’altra banda, el dijous celebrem per primera vegada els premis Sambori Local que tindrà lloc al parc Rei en Jaume a les 18 hores. Es tracta d’iniciativa impulsada per la regidoria d’educació i cultura i s’entregaran diplomes. A més, també hi haurà música.

I finalment el divendres, tindrà lloc el certamen de lectura en veu alta al parc Rei en Jaume on participen els dos col·legis i eixirà un finalista de cada cicle. Els finalistes al juny participaran en el certamen final que es realitzarà a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

P: La pandèmia ha afectat molts sectors, també a la cultura, com a regidor d’aquesta àrea com recordes els primers mesos de pandèmia i com us heu anat adaptant a la situació?

R: La cultura ha sigut un dels sectors més afectats per la crisi. La cultura necessita de gent i durant molts mesos no es va poder eixir al carrer. L’escola de teatre també es va ver molt afectada perquè ha estat pràcticament paralitzada fins a novembre. Nosaltres com Ajuntament hem intentat no parar de fer cultura i traslladar-la a les xarxes socials. Al principi de la crisis sanitària, en línia vam celebrar el dia del llibre o la fira cultural gastronòmica, però ja a setembre varem poder fer Escènia i també vam poder fer la setmana cultural del 9 d’Octubre. Ara que la situació està un poc millor, amb precaució i respectant les mesures i els aforaments, es poden fer més actes presencials.

P: Escènia és un dels festivals més importants de la província, quins terminis hi ha?
R: Enguany Escènia tornarà a recuperar el seu calendari i es farà entre el 7 i el 17 de juliol. Enguany estem molt contents perquè hem rebut 56 sol·licituds de companyies de teatre quan la mitjana sempre ha estat entre 35 i 40. A més, s’han presentat companyies de Galícia, Pais Basc o Madrid.

P: També eres regidor de comerç, en una entrevista ens deies que la gent havia de retornar al comerç l’esforç que ells havien fet durant el confinament, com va el comerç local a Foios?
R: La gent continua responent. A Foios tenim comerços de tot tipus, i l’associació i els comerciants estan contents perquè la gent del municipi compra en el comerç local. També és cert que hi ha empreses més afectades que unes altres per la situació, a Foios hi ha dos pub que encara no han pogut obrir.

P: Actualment tenen en marxa una campanya de dinamització comercial…
R: Sí hem fet moltes campanyes per a dinamitzar el comerç. Ara tenim en marxa una, sota el lema ‘Qué gran és ser de Foios’. Per la compra en el comerç local i pujar una imatge a les xarxes etiquetant a l’associació de comerciants regalen llibretes amb un disseny i un lema molt cridaner. La campanya està tenint molt èxit.